Skattesag og jægerbog – slut med et system af mørkemænd

Af Bent Winther 92

Lækagen af afgørelsen i Helle Thorning-Schmidts skattesag kan blive den begivenhed, som betyder, at 10 års spindoktorregime står for fald. Nogle begivenheder er så markante, at de i historien kommer til at markere slutningen på en epoke. En dag vil man måske se tilbage og sige: Det var der, det skete, det var med skattesagen, det gik op for alverden, at noget er ravruskende galt. En ny æra begyndte og samspillet mellem politikere, embedsmænd og spindoktorer blev lagt ind i helt andre rammer. Man har da lov at håbe.

Lægger man skattesagen sammen med to lignende – omend mindre – fra Forsvaret de senere år – lækagen af Jægerkorpsets udsendelse til Irak tilbage i 2007 og Forsvarskommendoens arabiske oversættelse af Jægerbogen, så tegner det sig en skræmmende tendens – et billede af en eksplosiv cocktail i trekanten mellem minister, spindoktor og departementchef. En cocktail, der illustrerer, at embedsapparatet er i akut fare for at blive alt for politiseret, at kynismen lige stille er blevet institutionaliseret i toppen af magtapparatet, og at svage ministre tilsyneladende har svært ved at manøvrere i feltet mellem et stærkt lovreguleret administrativt system og PR-apparatets krav om profilering og politisk overtag.

Sagen om Thornings skattesag, som nu skal undersøges af en kommission har to elementer – den ene handler om, hvem der ulovligt lækkede papirerne til B.T. kort før valget i september i år. Det undersøger politiet, og et vigtigt spor peger på tidligere spindoktor Peter Arnfeldt. I hvert fald forhandlede han i en længere periode med B.T.s konkurrent Ekstra Bladet om at udlevere papirerne, og afslørede over for avisen, at de angiveligt skulle indeholde nye belastende oplysninger.

Offentiggørelsen af de nye fortrolige skatteoplysninger midt i valgkampen, kunne være den sag, der vendte stemningen for en presset regering. Da oplysningen om Jægerkorpsets udsendelse til Irak blev lækket til TV 2 stillede det daværende forsvarsminister Søren Gade i et bedre lys. Den danske lejr i Irak var under angreb. Forsvarsminister Søren Gade blev fiilmet liggende i dækning under et bord med hjelm og skudsikker vest. Der var krav om handling, og den var på vej – det tophemmelige jægerkorps stod klar, men at røbe det ville skade jægernes sikkerhed, advarede chefen for korpset. Men PR-hensynet vandt. Historien blev lækket.
  
Den anden del af Thornings skattesag handler om, hvorvidt tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V) og spindoktor Arnfeldt har forsøgt at påvirke selve afgørelsen hos Skat København.  Et uskønt forløb, hvor departementchef Peter Loft tilsyneladende har spillet en aktiv rolle. På det tidspunkt havde oprulningen at parret Thorning og Kinnocks skattesag givet Socialdemokraterne et afgørende stød og en skattemæssig frifindelse kunne få oppositionens opinionstal til at rette sig – hvilket også skete. Var det PR-effekten der vandt over loven i Skatteministeriets top. Det er, hvad den nye kommission skal svare på?

Da forsvaret selv fabrikerede en arabisk oversættelse af Thomas Rathsacks bog, Jæger – i krig med eliten, var spindoktor Jakob Winther særdeles aktiv i viderebringelse af svindelnummeret  til medierne i et forsøg på at stille ministeren i et bedre lys. Den noget klodsede oversættelse skulle dokumentere, at jægerbogen, som forsvaret have forsøgt at standse, rent faktisk var en risiko for de danske soldater. Her var det spinkulturen, som var sivet ned i embedsapparatet og reduceret de ansatte i Forsvarskommandoen til ministerens PR-agenter.

Forholdet mellem de særlige rådgivere og embedsappparatet er ikke harmonisk. Man har troet, at man kunne skyde et led af mørkemænd ind, som opererer anonymt i en lovmæssig gråzone. Ministrene har brug for rådgivere, som kan støtte deres politikudvikling og håndtere pressen, men et ministerium er ikke et PR-apparat for en minister og jo mere det forsøger at være det, des mere nærmer Danmark sig en bananrepublik.

Skattesagen eller Lund Poulsen-sagen har været sammenlignet med tamilsagen, og det er måske relevant, når det gælder tyngde og rækkevidde. Men den store forskel er, at Erik Ninn-Hansen brød loven for at få sin politik igennem, nemlig en strammere udlændingepolitik. Jægerbogssagen og sagen om Thornings skattesag handler udelukkende om at score mediemæssige points i en presset PR-situation. Problemet er at spinsystemet har introduceret en ny ministeriel kultur, som bygger på tvivlsomme principper som går-den-så-går-den, at det ikke gælder om at have ret, men om at få ret, og hvad der ellers står i spindoktorernes lærebøger.

92 kommentarer RSS

 1. Af lena M

  -

  De Blå misforstår vist noget…

  Så fordi Helle T ikke har lagt alle sine personlige skattepapirer ud, så er det i jeres blå optik ok at begå magt og embedsmisbrug?

  Jamen velkommen til Dk. Den nye bananstat i Europa…

 2. Af lotte H

  -

  Tror i blå virkelig selv på, at Troels Lund Poulsen og hans spindoktor blev drevet af bekymring for, om der nu også blev truffet den rigtige afgørelse i denne for nationen så vigtige sag ?

  Naturligvis gjorde de da ikke det. Det afgørende for dem var de politiske muligheder, som der lå i at få stemplet oppositionens statsministerkandidat som “skattesvindler”.

  Så derfor er der tale om noget endnu mere alvorligt end blot det, at de har forsøgt at påvirke udfaldet af en sag, som de ikke har nogen som helst ret til at forsøge at påvirke.

  Der er nemlig tale om, at de har overtrådt loven og misbrugt deres stilling til et forsøg på at påvirke udfaldet af et frit og demokratisk valg i Danmark.

  Og hvis noget sådant bliver tolereret og ikke får konsekvenser, så kan man med rette tale om, at Danmark har udviklet sig til en bananrepublik

 3. Af lotte H

  -

  De sorte er hykleriske ud over alle grænser, de kan kun rage til sig … og give andre skylden, når “kassen” er tom.

  Når nu LLR siger, at han har ren samvittighed, så er det rigtigt, for hans samvittighed har aldrig været i brug.

 4. Af Thomas Jensen

  -

  Nu begynder nettet så småt at strammes: Peter Arnfeldt var den eneste af Venstres kommunikationsrådgivere, der ikke blev overført fra ansættelse i ministerierne til Venstre, da valget blev udskrevet. Man vil erindre, at han var “på ferie i Lapland”, da politiet og de danske medier gerne ville udspørge ham om BTs historie. Samtlige andre spindoktorer blev ved med at assistere deres ministre, nu bare som Venstre-ansatte.
  Det er klart, at dén beslutning er taget i Venstre, og det er dermed klart at partiets ledelse har kendt baggrunden for at Peter Arnfeldt havde behov for at være uden for politiets og mobilnettets rækkevidde. Mon ikke det er én af de ting, som Peter Arnfeldt og Michael Børsting, Løkkes spindoktor har aftalt indbyrdes på deres møder om sagen?

 5. Af Arne Rud

  -

  Socialdemokrater styrer fremadrettet her til lands, li´som DSB.

 6. Af Anders Skov

  -

  Set i bagklogskabens lys er det rigtigt set af Bent Winther, at vi nu måske med en vis relevans og måske ligefrem nødvendighed må udvide undersøgelsen af den tidligere regerings embedsførelse til også at gælde de to jægersager fra forsvarsministeriet. Jeg tror ikke, man kan give de politiske rådgivere og departementscheferne skylden alene, ansvaret må altid falde tilbage på den politiske ledelse, hvadenten den så har været for svag eller hård.

 7. Af U Pedersen

  -

  Skrev i går – 5. december kl. 17.30 – fik mit indlæg igennem i dag omkring kl. 12.00! Men det handlede naturligvis også om Berlingske Medier!

  Vil I svare på spørgsmålet? Hvor langt er I på Berlingske Medier parate til at gå for magthaverne? Findes der overhovedet ingen sager, hvor I vil overveje IKKE at beskytte jeres kilder? Vil I overveje ALTID at lade det fremgå af en artikel, at den er ‘plantet’ af en spindoktor fra et regeringskontor eller fra et kontor ejet af oppositionen? Hvorfor skal spindoktorer have lov at fremstå som anonyme kilder i jeres artikler – de kommer jo helt klart i et bestemt politisk ærinde?

  Vil I mene, at I på Berlingske Medier har været kristiske i forhold til denne sag?

 8. Af Freddie Boysen

  -

  Statskuppet lykkedes ikke, men det var tæt på, hvis der havde været en uge mere til valget så er det ikke umuligt at de manglende 9000 stemmer til blå blok havde nået at flytte sig.Når man ser på mediernes sammenblanding af personer der er blandet ind med venstre folk, BT, TV 2, spindoktorer ansatte pressefolk får jeg simpelthen gåsehud på demokratiets vegne.Det er f…..uhyggeligt du.
  vh

 9. Af Frank L

  -

  Tror i blå virkelig selv på, at Troels Lund Poulsen og hans spindoktor blev drevet af bekymring for, om der nu også blev truffet den rigtige afgørelse i denne for nationen så vigtige sag?

  Skrevet af lena M, 6. december 2011 kl. 08:57″

  Uanset hvor pligtopfyldende og nidkær man er som embedsmand og minister i Skatteministeriet, er man dum som en dør, hvis man ikke ved at man skal holde en million skridts afstad fra behandlingen af en politisk modstanders eller højt profileret politikers skattesag.

  Gør man ikke det – er det i sig selv diskvalificerende.

 10. Af Seyed Eshghollahi

  -

  ønskyld jeg tror du misforståe det hele,det vil forsatte i mange år fremover .

  Med venlig hilsen
  kunstner og hjernen

 11. Af Ivan Gullev

  -

  Politicos Winther rejser ikke spørgsmål til, at det er under borgerlig/liberalt regime, at magtfordrejningerne i det væsentlige udspiller sig. Disse regimer føler kun ansvar over for egen klasse og egne snævre interesser, mens socialdemokrater og venstrefløj føler ansvar for fællesskabet og velfærdsstaten.

 12. Af Ivan Gullev

  -

  læs mere her
  http://forbryderalbum.dk/

 13. Af Kim Olsen

  -

  Inden man begynder at tale om statskup og anløbne eks-ministre, kunne man f.eks. lige suge lidt ilt til hjernen og afvente kommisionens undersøgelse.

  Sjovt nok er det nøjagtig de samme debattører som forarget skreg “personsager” om Sass Larsen, HTS og Sohn som nu vælter sig som svin på den lune rygtemødding. Hurra for rød bloks moralske overlegenhed:)

 14. Af Skattesag og j?gerbog - slut med et system af m?rkem?nd - Boligdebatten.dk

  -

  […] og j?gerbog – slut med et system af m?rkem?nd Skattesag og j?gerbog – slut med et system af m?rkem?nd — Den politiske trampolin Mvh […]

 15. Af Frank L

  -

  @ Kim Olsen, 6. december 2011 kl. 18:45

  Man kunne så i samme åndedrag spørge, hvorfor du ikke lige som de andre gange, deltog i jagten?

  Det spørgsmål er vel lige så relevantP

 16. Af Kim Olsen

  -

  Frank Leegaard,

  Det gjorde jeg heldigvis ikke!

  Og ja, spørgsmålet er præcis lige så relevant som dine andre indlæg:)

 17. Af peter hansen

  -

  Jeg anerkender at der foreligger kraftige indikationer på at Troels L. m.fl. har misbrugt deres beføjelser i deres embede.

  MEN! når Helle T. søger Justitsministeriet om at hendes mand skal opnå dispensation på at eje fast ejendom i Danmark, så anvendte hun sin arbejdsmail med hendes formelle signatur, ovenikøbet i en helt og holdent privat sag – jo, lad os endelig få en saglig drøftelse om magtmisbrug.

  Afslutningsvis bør det nævnes at hun naturligvis fik dispensationen på trods af hun opgav ukorrekte informationer til Justitsministeriet, informationer som var modsatrettede af de fremsendte informationer til SKAT.

 18. Af Thor Arentoft

  -

  Hvordan kan det være at alle bliver ved med at taler om HTS`s skattesag?
  Det virker som om en masse kloge hoveder mener/ tror at man i Danmark betaler skat efter moral. Det håber jeg da ikke er tilfældet, for så bliver der uendelig mange skattesager i Danmark.
  Problemet er at skattelovgivningen i Danmark er så omfattende og indviklet at der ikke findes nogen person i Danmark der kan den.
  Ifølge ligningsloven er det skattemyndigheden i København der skal og har truffet afgørelse om HTS`skat.
  Det ved Lars Løkke, men hans lakajer sætter en bagvaskelseskampanje igang, for at Venstre ikke kan tåle et regeringsskifte, fordi så kommer alle deres ugerninger frem i lyset.
  Befolkningen i Danmark må acceptere at der ikke betales skat efter moral, og så må det slutte med mopningen af HTS. Det er usmageligt det Venstre holder på med, og befolkningen må bruge sund fornuft, og se hvad Venstre og nu også Dansk Folkeparti forsøger sig på.

 19. Af Frank L

  -

  @ Kim Olsen, 6. december 2011 kl. 22:23

  Jeg mindes da ikke at du har haft problemer med at deltage i andre smædekampagner på mere eller mindre oplyst grundlag?

  Hvorfor så “heldigvis” nu?

  Fordi din dukkefører så bliver vred?

 20. Af Frank L

  -

  Sidste nye i Arnfeldtgate er ifølge BT, at Løkke har truet Venstremedlemmer at det kan gå ud over deres karrierer hvis de bagtaler Trolex.

  Gad vidst om Løkke er bange for at Trolex føler sig forrådt og selv bliver villig til at angive medskyldige?

 21. Af Jørgen Nybo

  -

  Sagen er kun havnet, hvor den er, fordi HTS prøvede at undgå, at hendes og mandens skatteunddragelse, der kun gik igennem på grund af forældelse, blev offentligt kendt.

  Dertil kommer hendes og mandens såkaldte “sjuskefejl”, hvor hun gentagne gange ændrede forklaring om, hvor meget manden var i Danmark.

  Det er muligt, at denne sag kommer til at gøre ondt på nogen i Venstre, men den vil lige så længe minde os om, at vi har en statsminister, der kun tvunget af omstændighederne betaler den skat, hun forlanger, at vi andre skal betale.

 22. Af John Henriksen

  -

  Hvor er det dog en underlig idé, at politikere skulle holde op med at have pressesekretærer. En pressesekretær har til opgave at formidle en politikers vinkler på politiske sager, således at politikeren ikke fremstår som et komplet hul i jorden. På samme måde sidder en hær af kommunikationsmedarbejdere i kommuner og private virksomheder og udlægger virkeligheden, så kommuner og virksomheder fremstår, som om de ved, hvad de gør.
  Så snart ordet ’spin’ bliver rodet ind i denne simple sammenhæng, så bliver en pressesekretær åbenbart til en slags troldmand, der ikke alene har onde hensigter, men åbenbart også er i stand til at sno tv-journalister og dagbladsjournalister, der jo er objektive og neutrale, om deres tryllestav.
  Pressesekretærer er ikke sandhedsvidner, fordi de er ansat til at fremme bestemte formål – det må journalister, herunder Bent Winther, da være i stand til at gennemskue – og længere er den ikke.

 23. Af Kim Olsen

  -

  Leegaard,

  “Fordi din dukkefører så bliver vred?”

  “Gad vidst om Løkke er bange for at Trolex føler sig forrådt og selv bliver villig til at angive medskyldige?”

  Jeg er sikker på at du kan få justeret din dosis…

 24. Af Frank L

  -

  @ Kim Olsen, 7. december 2011 kl. 14:52

  Nåe !

  Du løb tør for argumenter?

 25. Af Finn Bjerrehave

  -

  Tilrettelagt komplot mod HTS, dette citat er desværre ikke seriøst, HTS har en økonomisk fortid som hvis alle Danskerne fik samme betingelser, så ville der ikke være råd til offentlige ansatte, da statskassen var tom, dette er heller ikke seriøst, men sandheden ligger i detaljen, og moralen gælder de andre.
  Spindoktore opfundet af Poul Nyrup, videreudviklet hos AFR, og fordoblet i den nye RSF regering, og vælgerne får en spindoktor når de vælger en politiker, det er ikke demokratisk ønskeligt.
  Desværre kendte embedsmændene ikke loven, dvs., hvis disse sagde nej til såkaldte ulovligheder, ville sagen nok ikke have været opstået, i lighed med at hvis HTS, havde offentligjort hele skat,s behandling, var interessen nok kølnet, og hvad skulle vi så få den kolde mørke tid til at gå med.
  Tak for ærlige politikere.Finn Bjerrehave Vig

 26. Af Frank L

  -

  @ Finn Bjerrehave, 7. december 2011 kl. 16:58

  Normalt plejer du at have læseværdige indlæg.

  Denne gang er det mest vrøvl

 27. Af Finn Bjerrehave

  -

  Hvad virkeligheden fylder op i hjertet kommer ud af tasterne, og smagsdommere blev afskaffet af AFR.
  Tak for HTS i den kolde tid.Finn Bjerrehave Vig

 28. Af Knud Martensen

  -

  @ Finn Bjerrehave

  Hele sagen om BT-lælagen handler jo netop om, at BT på ulovlig vis fik overdraget hele skattesagen og valgte at publicere denne få dage før valget.

  At du og andre venstrefolk ikke kan acceptere afgørelsen i denne sag er vel dybest set dit/jeres problem.

 29. Af Knud Martensen

  -

  @ Finn Bjerrehave

  Vi andre prøver blot at kæmpe for et demokratisk Danmark, hvor love og regler overholdes og respekteres – og ikke politiseres!

 30. Af Knud Martensen

  -

  @ Finn Bjerrehave

  PS: AFR afskaffede ikke smagsdommerne men skiftede dem blot ud med sine egne smagsdommere…..

 31. Af Finn Bjerrehave

  -

  Sidste valgkamp fortalte sit eget sprog, vi får aldrig det politikerne lover, og Demokratiet har svære kår, men vi slap trods alt af med Pia, hvilket var journalisternes højeste ønske, derfor tillod de løfter på en dårlig økonomi, fordi samfundsbudgettet kun kunne komme i balance ved 50.000 arbejdsløse, og dette tal taler kun om en svunden fortid, hvis længsler vi nok ikke får igen.
  Tak for fuld beskæftigelse.Finn Bjerrehave vig

 32. Af Frej Soya

  -

  Der var også opfølgene historier på Jægerkorpssagen, som aldrig rigtig er blevet undskyldt fra TV2’s side.

  Historien om hvem der stod bag lakægen førte til heftig debat om udenrigsudvalget(kan ikke huske navnet), hvor regeringen og støttepartier beskyldte oppositionen. Samtidig kørte TV2 historien om at oppositionen ikke kunne holde tæt…. med Lykketoft på live.
  Men de vidste jo netop godt hvem kilden var.

 33. Af Peter Gren

  -

  I denne overordentligt interessante kommentar fra en anden tidligere skatteminister ses der tilbage på tiden før spindoktorer: http://atlasmag.dk/node/430

  Meget anbefalelsesværdig og med velfortjente hug til både de særlige rådgivere og politikere, der læner sig for meget op af dem.

 34. Af Kim Olsen

  -

  Leegard,

  “Du løb tør for argumenter?”

  Nej da, men da jeg ikke rigtig benytter mig af bevidsthedsudvidende stoffer, kan jeg ikke helt forholde mig til dine tågede fantasier om dukkeførere og de andre fantasterier – beklager..

 35. Af E. Hjorth

  -

  Alt dette kunne ikke være foregået uden Løkke Rasmussens og Hjort Frederiksens vidende, ja at påstå at Troels Lund selv skulle have sat sådan noget i gang virker endnu mindre sandsynligt i det ekstremt topstyrede parti.
  Det at Trolex Lund har taget orlov tyder også kraftigt på at han er skyldig i magtmisbrug.
  Sagen minder meget om Watergate i USA. Løkke optræder ligesom Nixon, som jo blev fældet til sidst.
  Nixon sagde : ” Well, I’m not a crook.” Løkke : “Jeg har rene hænder”.

 36. Af Albert Nielsen

  -

  “… 10 års spindoktorregime står for fald”

  Er hukommelsen så kort?

  Vi taler om MINDST 20 års spindoktori.

 37. Af Frank L

  -

  @ Kim Olsen, 7. december 2011 kl. 19:05

  Det stærkest euforiserende jeg har været i nærheden af i umindelige tider, er vist en julehvidtøl, så igen rammer du forbi målet.

  Sagen er jo den at du konstant forsøger at kortslutte det meget tænkelige scenarie at Løkke netop forsøger banke venstremedlemmer på plads, således at TLP ikke føler at alle svigter ham og begynder at “synge”. Har man ikke fantasi til at forudskikke et sådant scenarie, er det faktisk lidt synd for een, for den slags evner er de fleste til omkring konfirmationsalderen.

  Nåe jae – og så prøve du jo godt nok at undslippe for at svare på hvorfor det var ok at deltage i halvoplyste heksejagter på HTS, men ikke på Lars Løkke. De fleste med et minimum af moral ville føle sig truffet, men du gjorde “heldigvis” ikke. Den eneste grund til det, ville for mig da være en eller eller anden partiformand der så ville snakke et alvorsord med dig. For ethvert nogenlunde klart tænkende menneske ville da kunne indse at det er dobbeltmoral så det basker, at man mener det er ok at bache HTS men ikke LLR/TLP selvom begge ting sker på nogenlunde lige oplyst grundlag.

  Eller næsten da. For HTS er jo rimelig oplyst, hvormod undersøgelseskommision stadig venter LLR/TLP.

 38. Af Carsten Levin

  -

  Kun en kommentar til artiklen: Dette er en artikel om samspillet mellem embedsmænd, ministre og spindoktorer og muligt kriminelle handlinger hos den tidligere regering. Er det bevidst eller et uheld at man her i Berlingeren så konsekvent kalder det Helle Thorning sagen. Hvorved man kobler den til den nuværende regering?

 39. Af Kim Olsen

  -

  Leegaard (Eller Frank L som du ynder at kalde dig for tiden)

  “Nåe jae – og så prøve du jo godt nok at undslippe for at svare på hvorfor det var ok at deltage i halvoplyste heksejagter på HTS, men ikke på Lars Løkke.”

  Jeg deltog ikke i “halovplyste heksejagter” på HTS. Sagen er jo fuldt belyst: Hun og hendes mand snød i skat i årevis. Sagerne var bare forældet da de endelig kom frem!

  Det med at deltage i “Halvoplyste heksejagter” (din egen formulering) på Lars Løkke overlader jeg trygt til andre, herunder “Maren-i-kæret” typer som dig.

 40. Af Frank L

  -

  @ Kim Olsen, 8. december 2011 kl. 13:33

  Folk der snyder i skat, bliver som regel straffet. Fejl der fejlagtigt betaler en forkert skat, bliver, i det omfang det ikke er forældet, sat til at betale den for forkerte skat, eller får penge tilbage i skat. Samme regel – kravet skal ikke være forældet.

  HTS endte forøvrigt med at få penge tilbage. Naturligvis ikke den del der var forældet 🙂

  Det glæder mig at du siger Helle Thornings skattesag er fuldt oplyst. Jeg forventer at du sætter dine medsmølfer på plads når de himler op om at hun skal offentliggøre den. Det er krav jo i sagens natur vrøvl.

 41. Af Frank L

  -

  @ Kim Olsen

  Skak

  og

  Mat!

  🙂

 42. Af Venstre – den indre kræmmers parti? | Den grønne Have

  -

  […] mener jeg er en katastrofal udvikling. Berlingskes Bent Winther var efter jægerbogssagen inde på om det var spindoktersystemet som ”har introduceret en ny […]

Kommentarer er lukket.