Væk med afgifter – men hvad blev der af sundheden?

Af Bent Winther 27
En af de få ting, der synes sikkert ved forhandlingerne om næste års finanslov, er, at regeringen sammen med et flertal til højre eller venstre vil finde finansiering til at afskaffe en række stærkt udskældte afgifter på blandt andet sukker og fedt. Samtlige partier er nemlig – med forskellige begrundelser ganske vist – enige om, at afgifterne skal væk.

Men det er forholdsvis nye toner. For lige så enige, partierne i dag er om at fjerne afgifterne, lige så enige var de dengang om at indføre dem for at styrke sundheden. Da daværende sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) i 2009 var med til lancere afgifterne, skete det under overskriften “Nye afgifter giver mere sundhed.” Forud for det havde regeringens Forebyggelseskommission slået fast, at øgede afgifter på smøger, alkohol og usunde fødevarer stort set var det eneste middel, som politikerne havde til deres rådghed, hvis de ville forbedre danskernes sundhed og øge levetiden.

Så hvad er der sket på de få år der er gået? Hvor blev sundheden af? Ifølge daværende formand for Rådet Mette Weir, indløber de første forskningsresultater lige nu om, at afgifterne har virket: Danskerne spiser sundere.

Der er umiddelbart flere årsager til det markante holdningsskifte blandt partierne. Den ene handler om politisk strategi og det aktuelle opgør mellem regering og opposition, den anden om vælgernes sans for stigende priser – panikken ved køledisken. Den tredje om benhård og vedholdende lobbyisme fra fødevareindustrien.

Først opgøret mellem regerigen og oppositionen. Sidste år vedtog regeringen højere afgifter for fem-seks milliarder kroner sammen med Enhedslisten, og især Venstre har siden hårdt kritiseret sidste års finanslov for at koste arbejdspladser og øge grænsehandlen – et angreb på regeringen, som har været stærkt bakket op af erhvervsorganisationer og de virksomheder, som er blevet ramt af afgifterne. Socialdemokraterne har for nylig svaret igen ved at fremføre, at VK selv stod bag fedt- og sukkerafgifterne og at den daværende regering forhøjede skatter og afgifter 287 gange, så kom ikke her! For endeligt at neutralisere angrebene fra Venstre og Konservative er regeringen derfor næsten tvunget til under aktuelle finanslovsforhandlinger at fjerne og lette afgifter. Og glemme sundheden for en tid. Eller som i dagens avis afvise, at der er en sammenhæng mellem afgifter og sundhed.

Dernæst har der vist sig en ualmindelig hård modstand mod dyrere fødevarer ude i befolkningen. Afgifter på fødevarer er meget synlige, skaber vrede og vender den tunge ende nedad, fordi de laveste indkomstgrupper bruger en større del af deres indkomst  på mad og drikke. Sundhedsargumentet er derimod aldrig rigtigt slået igennem, til gengæld har producenterne i mange tilfælde benyttet de højere afgifter til at skrue ekstraordinært op for priserne. Alt i alt er der skabt panik i supermarkederne, og det har ikke altid været nemt at forklare, hvorfor den ene gruppe varer skal koste mere, men ikke den anden.

Endelig er fedt- og sukkerafgifterne formentlig det emne bortset fra indgreb mod finanssektoren, som der har været lobbyet hårdest imod de seneste år. Det hænger blandt andet sammen med, at Danmark er det første land i EU til at indføre fedtafgiften, og i fødevareindustrien er man hunderæd for, at det er et fænomen, der skal brede sig til andre lande. Derfor har medierne været fulde af historier om afgifternes skadelige og uretfærdige virkninger og politikere, embedsmænd og ministre er massivt blevet kontaktet og forsøgt overbevist. Om kort tid, når finansloven er på plads, kan den endelige sejr være i hus.

I foråret viste en rundspørge her i Politiko, at 84 procent af folketingspolitikerne dagligt eller flere gange om ugen er i kontakt med lobbyister. Dygtige virksomheder og organisationer er i dag gennem mediekampagner og direkte påvirkning i stand til effektivt at flytte en debat og en folkestemning. I hvert fald er der ingen, som i dag længere taler om fedmeepidemi og sundhed i forbindelse med afgifterne.

27 kommentarer RSS

 1. Af Torben Hansen

  -

  Kære Bent Winther,
  Uanset hvilke ædle sundhedsmæssige fordele der måtte være ved afgifter på usunde fødevarer, ændrer det ikke ved de sakdelige samfundsøkonomiske virkninger. Afgiftsskruen i sig selv har været brugt i mange år, men i denne krisetid ser vi konsekvenserne endnu tydeligere. Det handler ganske enkelt om, at det er for dyrt at producere i Danmark. Vi mister industrijobs næsten dagligt og detailhandlen i Sydjylland er nærmest ikke-eksisterende i dag. Afgifter er mere skadelige end skat af den simple årsag, at befolkningen ikke kan flytte, men det kan arbejdspladserne!?

 2. Af Svend W. Jensen

  -

  Winther, nu er du bevidst naiv.

  Fedt og sukkerafgifterne mv. er alene blevet indført for at skaffe øgede indtægter til staten til finansiering af alt muligt andet bl.a. den tidligere regerings såkaldte ufinansierede skattelettelser og den nuværende regerings afskaffelse af de såkaldte ”fattigdomsydelser”.

  Sundhedsfremme har kun været et skalkeskjul, der skulle legitimerer afgiftsstigningerne med det ædle formål og få dem til at glide ned hos befolkningen, men den gik altså ikke.

  ”Usunde” fødemidler har i årevis i forvejen været højt belagt med afgifter og har i mange år været væsentligt dyrere end sunde fødemidler, hvilket enhver, og altså også du, ville kunne have konstateret, hvis man begav sig ud i det virkelige liv i supermarkederne.

  Hvad er og var det nu lige en l. letmælk koster og kostede i forhold til en cola, hvad koster 20 stks. frugt i forhold til en pose matador-mix osv, osv.

  Man behøver ikke at være lobbyist for sukker eller fedtbranchen for at kunne se hykleriet, men måske naiv klummeskriver på Berlingeren?

 3. Af Arne Rud

  -

  Cyklestier er billigere end hospitalssenge og transplantationer på privathospitaler, husk cykelstier i kryds.

  Flyt Landbohøjskolen til Viborg, Jylland har 117 forskellige oste; jyder bader og skifter tøj fra inderst til yderst, før de går ind i fødevareindutrien og overskuddet fra fødevarekontrolden går til vækst i afdelinger for produktudvikling.

 4. Af Claus T.

  -

  “Ifølge daværende formand for Rådet Mette Weir, indløber de første forskningsresultater lige nu om, at afgifterne har virket: Danskerne spiser sundere.”

  Den påstand skal nok tages med et gran salt: det er stort set umuligt at måle fx vores forbrug af fedt: man kan registrere, hvor meget fedt, vi køber. Men man kan ikke registrere forbruget, for hvor meget bliver kasseret? Laver vi sovs af stegefedtet, eller smides det ud? Og hvor meget af leverpostejen bliver spist, og hvor meget ryger i skraldespanden?
  Og så er der grænsehandelen: efter fedtafgiften er jeg begyndt at købe mit smør i Sverige, når jeg er der. Det betyder nok et fald i det danske smør-salg, men ikke et fald i forbruget.
  Så nej: man kan ikke tro disse undersøgelser.
  Præcis lige så utroværdige er industriens lobbyister. Deres påstande om mistede arbejdspladser og øget grænsehandel er – om muligt – endnu mere fri fantasi. Eksemplevis har de mig bekendt ikke være i stand til at producere bare eet eneste eksempel på, at fedtafgiften har kostet jobs.

  Misforstå mig ikke: jeg synes, fedtafgiften er en tåbelig afgift, bl.a. fordi den ikke skelner mellem sundt og usundt fedt.
  Men det betyder bare ikke, at man ukritisk skal købe lobbyisternes tvivlsomme eller direkte falske påstande.

 5. Af Finn Bjerrehave

  -

  Sundheden forsvandt med veldstanden i samfundet måske efter de økonomiske 80serne hvor udviklingen som blev afvikling af sundhed tog fat.
  Vi ville ligne USA,s befolkning, hvor Cola og Fastfood blev dagsorden, og befolkningen, blev federe og federe,og hvornår stopper denne udvikling, måske aldrig, netop fordi der er større perspektiv i at politisk tjene penge på forbruget, end at regulere, altså forbyde dette usunde forbrug.
  Tænk Citronvand med farvestoffet E119, blev pludselig regnet for usundt,og regulering af denne sodavand, gjorde den blev udfaset, og økonomien blev ikke ramt, altså en gratis omgang for politikerne, men en sodavand som altid har tilhørt børnene forsvandt.
  Hvis vi turde samme regulering med Fast-food cola fredags slik, så ville vi stoppe det fede samfund på længere sigt, og hele befolkningen ville få et løft, men nu bedes om Månen.
  Det er næsten kun Nord Korea, som i dagens verdensbilled som kan fremvise fortidens slanke mennesker, netop fordi befolkningen ikke råder over penge til det unødvendige usunde liv, men selv står for egen madproduktion.
  Tak for den sunde fortid.Finn Bjerrehave Vig

 6. Af Krister Meyersahm

  -

  Der er vist ikke meget der tyder på at adfærdsregulering via barske afgifter har nogen effekt.

  Vi betaler enorme afgifter på biler, benzin, el, vand, fortsæt selv listen.

  Afgifter er et middel til at få mere skat ind fra borgerne og tog man hele skatten på én gang, af indkomsten, ville vi alle i ubændigt raseri marchere mod Christiansborg.

 7. Af Ole Skovgaard

  -

  Sundheden faldt sgu i tønden ligesom afgifterne osse gjorde det. Uanset hvad politikerne ævler om så gælder Pythagoras (G) gældfærdslæresætning stadig “Offentlig andel af BNP gående mod 100 % for årtal gående mod 2099” .

 8. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Folkesundheden er under angreb. Patienternes tryghed er truet mange steder i sundheds-systemet. Og de pårørende har mere grund til bekymring end nogensinde før.

  Det er på tide at vi får en debat om den horrible behandling som både syge og pårørende alt for ofte udsættes for. Hospitalvæsnets standarder, skadestuerneservice med mere er et højaktuelt emne, for der foregår tusindvis af unødige tragedier og dødsfald, fordi sundhedsvæsnet langt fra, meget langt fra, fungerer optimalt.

  Politiske kræfter har påtvunget hospitalerne mv. så mange forringelser og nedskæringer og ideologiske tåbeligheder, at det koster menneskeliv og påfører tusinder af patienter store unødvendige lidelser. Mens de pårørende ofte må se afmægtigt til.

  Vender tilbage senere med eksempler og en nærmere analyse af hvad der foregår af svigt og uhyrligheder.
  ………….

  Nå, så er der igen server-problemer.

 9. Af Thomas H. Rasmussen

  -

  Hvornår har vi oplevet at en eller anden offentligt ansat, såkaldt ekspert ikke har anbefalet nye afgifter og skatter – i landet med verdens dyreste offentlige sektor og verdens højeste skattetryk? For de almindelige danskere kan jo ikke tænke selv – vel? Og almindelig livskvalitet spiller ingen rolle hos disse – alt for mange sundhedsfascister – som mere tænker på deres eget fedtlønnede arbejde end at tænke over at flere og flere danskere valfarter til Tysland og køber ind og bruger en masse miljøskadende brændstof på dette!
  Døden skal have en årsag og hellere dø et par år tidligere og have oplevet/levet livet end sidde som en grøntsag på et plejehjem!

 10. Af B. Lygge

  -

  Skalkeskjul.
  Regeringen – og nu også Bent winther – tror virkelig, at DK´s befolkning er DUM.
  Vi har altså regnet det ud forlængst.
  Disse afgifter sammen med mange andre er kun skabt for at få pengene ud af lommen på os.
  At en eller anden kommision snakke regeringen efter munden er da forståelig nok. Den er nedsat af regeringen og det ville være direkte dumt at sige det modsatte. Så mister man jo sin stilling.
  NÆ – hvornår går det op for regeringerne og embedsmændene, at en meget stor del af den danske befolkning altså udmærket er i stand til at tænke selv og gennemskue disse skalkeskjul.

 11. Af B Nielsen

  -

  Stop straks kritikken af det danske afgiftsniveau Vi forbrugere er jo blot for dumme til at fatte noget som helst.

  SF-ordfører Jonas Dahl kan således idag i JP fortælle, at der intet nyt problem er med grænsehandlen. Den er blot, som den altid har været.

  Der er blot tale om “højrefløjs-skræmmekampagne”, belærer han.

  Derfor, når de sydjyske detailhandlere klager over, at deres omsætning falder og købmænd kan fortælle om, at de stort set ikke mere kan sælge øl, vin, sodavand og mange andre ting, så er det i hvert fald ikke noget, der forstyrrer Jonas Dahls gode humør, men han får selvfølgelig også sin folketingsgage uanset hvad.

  Blandt almindelige mennesker går snakken, at det nu i hvert fald kan betale sig at køre 150 km for at handle ind syd for grænsen. Men det er selvfølgelig stadig langt fra Christiansborg.

 12. Af søren sørensen

  -

  Selvfølgelig, endelig en fornuftig lov også skal den afskaffes af de borgerlige ejere..Pengene var jo ellers hjemme i længden via en sundere befolkning, hvilket også betyder en mere positiv befolkning og lavere hospitalsomkostninger og tandlægeomkostninger…Den gik nok lige op! Men selvfølgelig noget der gavner befolkningen, ud med det!

 13. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Ang. Borgens sundheds-politik, og hvordan den skader hundredtusindvis af danskeres helbred, direkte eller indirekte, så vil det kræve megen plads at forklare hvorfor vi danskere har grund til at være meget utilfredse med hvad der foregår.

  Som når “behandlingen” af en ung patient er så kynisk og sløset/ tåbelig, at behandlingen næsten mere ligner et euthanasi-program eller mord-forsøg end et ærligt forsøg på at hjælpe den syge.

  Som når patienter smides på gaden længe før de er kommet til kræfter…… fordi hundredvis af sengepladser er “forsvundet”.

  Som når hårdt kvæstede eller kritisk syge kommer alt for sent under behandling, fordi hospitaler og skadestuer er nedlagt, eller fordi der er mangel på læger og sygeplejersker. (Hundredvis er blevet fyret indenfor de sidste 2-3 år, pga. besparelser)

  Jeg har ikke tid til at dykke ned i detaljerne lige nu, men vil lige anbefale et par bøger. “Det danske hospitalsvæsens storhed og fald” er skrevet af en overlæge for nogle år siden. En nyere hedder “Når systemet fejler”. (Peoples’press) Herudover er der patientberetninger i både bogform og på nettet, og der er patientforeningerne.

  Derudover kan man jo skaffe sig kendskab til hospitalsvæsnet via samtaler med vidner, patienter, læger og andet personale.

  Een ting er sikker: det danske sundhedsvæsen er ikke hvad det har været. Alt, alt, alt for tit får både de syge og de pårørende en så grotesk og skandaløs behandling, at det er oprørende og nærmer sig det ubeskrivelige.

  Foreløbig har massemedierne kun vist os en lille del af isbjergets top, hvad angår “afrikanske tilstande” i visse dele af hospitalssystemet.

  (fortsættes senere eller på en anden blog)

 14. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Er der næsten ingen læsere her, siden så få deltager i denne debat?

  Berlingske burde måske reklamere mere for sine blogs, udvide dem med en forbruger-blog, og anbringe henvisninger til debatterne ved artikler om lignende emner.

 15. Af Arne Rud

  -

  En forældreskole har en fysioterapeut som medarbejder.

 16. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Noget tyder på at der er mange der læser disse blogs. Andet tyder på at der næsten ingen læsere er. Kan vi ikke få nogle tal på bordet??

  Når man ofte kan skrive om hvordan voldsom kriminalitet hærger landet, om hvordan danskere bliver skatte-udplyndret på det groveste, om hvordan patienter kan blive ofre for tortur og død pga. hospitalssvigt, om hvordan masseindvandringen truer danskernes velfærd og fremtid, osv…….. uden at nogen reagerer eller kommenterer (bortset fra 5. kolonnen der søger at bagatellisere alt)…….. så tyder det jo på at der ikke er ret mange læsere.

  Er ens indlæg spildt arbejde?? Det burde der kunne oplyses noget om. Mange “skrivere” er jo faldet fra efter et stykke tid pga. manglende respons, eller pga. mobning fra de røde agenter.

  De mere seriøse bloggere bør nok have at vide om de nærmest skriver ud i den tomme luft, eller hvad de gør. Ellers vil de nok stoppe. Kan man ikke sætte tællere på, som er en service der ydes nogle steder.

 17. Af Povl Jespersen

  -

  PREBEN F1 JENSENH skriver: ’Er ens indlæg spildt arbejde?? Det burde der kunne oplyses noget om’.

  For dit vedkommende ja. Jeg vil tro, der er mange ligesom jeg, der springer dem over eller kun skimmer, hvis man i et øjeblik ikke har andet at lave.
  Du og et par stykker mere, spreder jer som Spam på alle blokke, det skulle kun være tilladte at komme med ex. 3 indlæg per blog, det ville nok hæve standarten, og der var flere der fik lyst til at deltage.

 18. Af Povl Jespersen

  -

  Så er det galt med log-on igen, det sker flere gange dagligt – det er faktiski for dårligt, man skulle tro det var kørt af børn.

  PREBEN F1 JENSENH skriver: ’Er ens indlæg spildt arbejde?? Det burde der kunne oplyses noget om’.

  For dit vedkommende ja. Jeg vil tro, der er mange ligesom jeg, der springer dem over eller kun skimmer, hvis man i et øjeblik ikke har andet at lave.
  Du og et par stykker mere, spreder jer som Spam på alle blokke, det skulle kun være tilladte at komme med ex. 3 indlæg per blog, det ville nok hæve standarten, og der var flere der fik lyst til at deltage.

 19. Af Oscar P.

  -

  En hel del bloggere er i besiddelse af en enorm arrogance; men det er også deres svaghed.
  Hvad er bloggernes arrogance, det er deres selvtilstrækkelighed, denne provinsialisme, hvor de har den overbevisning, at kun deres normer og mening er den rette.

 20. Af Oscar P.

  -

  Som flere har skrevet, så er der stadig eller næsten altid problemer med log-on. jeg har førsøgt at gøre opmærksom på dette; men jeg tvivler på redaktionen læser kritiske mails, for problemerne kører stadig.

  En hel del bloggere er i besiddelse af en enorm arrogance; men det er også deres svaghed.
  Hvad er bloggernes arrogance, det er deres selvtilstrækkelighed, denne provinsialisme, hvor de har den overbevisning, at kun deres normer og mening er den rette.

 21. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Poul Jespersen……

  Er du sådan lettere evnesvag? Eller er du 5. kolonne medlem? Hvorfor skriver du en kommentar der er totalt uden argumenter, men fuld af nedladenhed og billig retorik?

  Årsagen er vel den at du er agent, et rødkålshoved eller en “nyttig idiot” der er sur over at nogen vover at kritisere kommunismen og den radikale politik, og de utallige tab, overgreb, ulykker, forbrydelser og lidelser som samme politikker har påført tusinder og atter tusinder af danskere.

  Men hvis du er så klog at du kan uddele karakterer til andre deltagere, hvorfor skriver du så ikke selv nogle indlæg med argumenter, oplysninger og analyser?

  Det burde jo være let nok for en så vidende og begavet mand som dig.

 22. Af Povl Jespersen

  -

  PREBEN F1 JENSENH. Læs Oscar P. – vældig fornuftigt indlæg.
  Som du selv har skrevet:
  1:(’selvom mange af dem vel er fra den faste stok af heltidsansatte 5. kolonne folk eller fanatiske rødkålshoveder’?)
  2: (’Det er jo rigtigt at der er nogle underlige, uvidende eller psykisk ustabile typer med på alle blogs, og det de skriver kan være helt ude i hampen’.
  Det passer meget godt på dig, dine egne uforskammetheder.
  ‘Hvad er bloggernes arrogance, det er deres selvtilstrækkelighed’, (Oscar P.)
  Jeg gider ikke debattere på dit niveau, så ha’ en go’ dag.

 23. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Poul Jespersen…..

  Du skal da være velkommen til at debattere på et højere niveau, hvis du er i stand til at komme derop. Det får vi så at se.

  Bortset fra det, er det da mærkeligt at du som dansker (?) kan være modstander af sandheder om hvordan Borgens samlede politik angriber, forringer, undergraver og udplyndrer vores økonomi og velfærd osv., og pisser på alt og alle, til skade for millioner af danskere.

  Hvis du på saglig vis kan forklare at kritikken er forkert, at påvisningen af partiernes/ systemernes dårlige behandling af borgerne……… at den påvisning er usandfærdig eller forfejlet, så gå da endelig gang.

  Hvis det hele ikke bliver værre og værre, og ikke kan ende i kaos, konflikter og rædselsfulde tilstande, så fortæl os det. Fortæl, fortæl, så bekymrede eller pessimistiske danskere kan blive klogere og roligere.

 24. Af Povl Jespersen

  -

  Ved du hvad PREBEN F1 JENSENH. Nogle mennesker lider af den sygdom, som selv Guderne kæmper forgæves imod, hvad skal jeg stakkels mortale så gøre.
  Læs igen Oscar P., hvis du fatter det.
  Så ellers ikke mere SPAM.

 25. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Povl Jespersen……

  Ja, hvis du og dine ligesindede mener at det er et tegn på dumhed, hvis man er modstander af kommunisme/ massemord på uskyldige….. samt Danmarks ødelæggelse….. så for min skyld ingen alarm.

  Men så er der jo MANGE dumme danskere i din/ jeres optik. F.eks. dr.phil Bent Jensen, Jalving, Henrik Gade Jensen, Søren Krarup, Asger Aamund, Ralf Pittelkow og mange flere. Alle disse modstandere af totalitær politik og en ny besættelse må jo så også være dumme. Og Einstein som var tilhænger af demokrati og modstander af både rød, brun og sort nazisme mv. var vel så også dum? Og hvad med Thilo Sarrazin, (“Tyskland er ved at afskaffe sig selv”), tidl. kansler Helmuth Schmidt og Solsjenitsyn, forfatteren af “Gulag Ø-havet”. Tåber alle til hobe?

  A pro pos Bent Jensen, så bør mange læse hans seneste kronik om at Bruxelles fører an i en katastrofal og udvikling dødsensfarlig, om at vores økonomi, fred og civilisation er skrøbelig, om at Danmark og Europa er på vej mod et kollektivt selvmord. (jp tirsdag d. 6. november)

  Det er ikke noget BJ griber ud af luften. Enhver dansker der grundigt undersøger hvad der foregår, vil selv ret hurtigt kunne konstatere at forringelser og asociale overgreb, ulykker og radikale tosserier….. samt unødvendige forbrydelser, nye sygdomme, død og elendighed….. hagler ned over danskerne i disse år.

  Truslerne mod Europa er ved at vokse sig store, meget store.
  …………

  Igen, igen en melding om at serveren ikke virker?? (serveren sendte ingen data)(de sidste tre-fire dage er det sket 7-12 gange)

 26. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Rettet udgave:

  Povl Jespersen……

  Ja, hvis du og dine ligesindede mener at det er et tegn på dumhed, hvis man er modstander af kommunisme/ massemord på uskyldige….. samt Danmarks ødelæggelse….. så for min skyld ingen alarm.

  Men så er der jo MANGE dumme danskere i din/ jeres optik. F.eks. dr.phil Bent Jensen, Jalving, Henrik Gade Jensen, Søren Krarup, Asger Aamund, Ralf Pittelkow og mange flere. Alle disse modstandere af totalitær politik og en ny besættelse må jo så også være dumme. Og Einstein som var tilhænger af demokrati og modstander af både rød, brun og sort nazisme mv. var vel så også dum? Og hvad med Thilo Sarrazin, (“Tyskland er ved at afskaffe sig selv”), tidl. kansler Helmuth Schmidt og Solsjenitsyn, forfatteren af “Gulag Ø-havet”. Tåber alle til hobe?

  A pro pos Bent Jensen, så bør mange læse hans seneste kronik om at Bruxelles fører an i en katastrofal og dødsensfarlig udvikling, om at vores økonomi, fred og civilisation er skrøbelig, om at Danmark og Europa er på vej mod et kollektivt selvmord. (jp tirsdag d. 6. november)

  Det er ikke noget BJ griber ud af luften. Enhver dansker der grundigt undersøger hvad der foregår, vil selv ret hurtigt kunne konstatere at forringelser og asociale overgreb, ulykker og radikale tosserier….. samt unødvendige forbrydelser, nye sygdomme, død og elendighed….. hagler ned over danskerne i disse år.

  En haglstorm som allerede har ødelagt tilværelsen for titusindvis af danskere. Og i morgen ved denne tid er antallet vokset yderligere.

  Truslerne mod Europa er ved at vokse sig store, meget store.
  …………

  Igen, igen en melding om at serveren ikke virker?? (serveren sendte ingen data)(de sidste tre-fire dage er det sket 7-12 gange)

 27. Af P Christensen

  -

  “Radigeringen” (en flerparti regering alene styret af Radikale Venstre) har trods sin pseudo-røde facade ikke bestilt andet end at udlægge “bundtunge” udgifter på de laveste indkomster. Så meget for politikere, der aldrig har været i berøring med en klasse, hvis sag de påberåber sig at føre.

  VK indførte disse bundtunge fedtafgifter for bla. at finansiere fjernelsen af mellemskatten, som man ellers mente kunne hvilke i sig selv. Men solidaritet idag går nedefra og op.
  Når først sådanne afgifter er indført, kan de i praksis ikke fjernes igen. De bliver hængende i form af ekstra avance i handelsleddene, altså højere priser.

  Aben hænger på skulderen af borgeren, der både er skatteyder, lønmodtager/selvstændig og forbruger.
  Skatter og afgifter stiger, forbrugerpriser stiger qua inflation, og lønner falder / står stille qua samme. Købekraften falder, efterspørgslen falder, forbruget falder, ledigheden stiger, skatteprovenuet falder, og vi kører i ring.
  Krisens løsning er altså en “høne”, men for at få den behøver vi et æg.

  Tidligere opsving kørte på belåning af flygtige, oppustede arbejdsfri ejendomsværdier, en proces der medvirkede til den nuværende krise.

  En skridt på vejen er en reel skattereform, dvs. at man går fra at honorere gældsætning til at honorere arbejde og fjerner pseudo-fradrag. Det går hverken rød eller blå blok dog ind for, da de skal genvælges.

Kommentarer er lukket.