Dansk jernlady i uheroisk kamp om penge

Af Bent Winther 73

Der har været varmet op til det i månedsvis, forberedelsen har været minutiøs – ikke mindst når det gælder den statsministerielle kommunikation med omverdenen. En kompromisløs Helle Thorning-Schmidt ville have “sine penge tilbage,” koste hvad det koste ville. Danmark er i årevis blevet uretfærdigt behandlet og har betalt for meget til fællesskabet, og nu skulle det være slut. Om nødvendigt var Thorning-Schmidt parat til at nedlægge veto mod EU-budgettet og kaste Unionen ud i en omfattende krise for at få sin milliard. Danmark alene mod EU, Davids kamp mod Goliath. Et billede som statsministeren givetvis ikke har haft noget imod at have stående på vælgernes nethinde. Men også et billede der vidner mere om national selvtilstrækkelighed end globalt overskud.

 

»Den danske statsminister steg ud af bilen bevæbnet med en håndtaske,« skrev den hollandske avis De Telegraaf i går i forbindelse med det dramatiske topmøde. Med en stålsathed, som gav mindelser om britiske Margaret Thatcher, der under lignende dramatiske budgetforhandlinger tilbage i 1984 slog i bordet med ordene “We want our own money back,” havde Helle Thorning-Schmidt kastet sig ud i en offentlig budgetkrig med EU for en dansk rabat.

 

Og hun vandt. Opgøret blev endda i DR’s magasinprogram Bag Borgen torsdag aften kanoniseret som en af de største sager i dansk EU-historie. Man fornemmer Foghs udvidelsesforhandlinger og genforening af Europa i 2002 og Edinburgh-aftalen om de danske undtagelser i 1993 blegne i sammenligning med Thornings milliard – i hvert fald set med regeringens øjne.

 

Fra regeringstoppen har man i flere måneder talt konflikten op, så sejren kunne høstes i god ro og orden – og Thorning-Schmidts europæiske styrkeposition manifesteres. Undersøgelser viser nemlig, at danskerne i høj grad anerkender statsministerens evner på den europæiske scene, mens det kniber mere skulderklap på den hjemlige. Det er svært at spille stærk mand i en besværlig koalitionsregering med et vrissent bagland og en bister opposition, Der er mange interesser, som skal gå op i en højere enhed.

 

Set i lyset af, hvad Thorning-Schmidt og hendes regering ellers står for i Europa-politikken, virker budgetsejren dog en anelse skæv. Dybest set symboliserer den danske rabat og budgetforliget i Bruxelles et tilbageskridt for Unionens mål om stadig tættere integration. For første gang i fællesskabets historie er budgettet skrumpet og ikke vokset. Det er der givetvis mange gode grunde til, men udadtil signalerer det, at EU’s stats- og regeringschefer vil have mindre EU og ikke mere, svaret på den nuværende krise er mindre omfordeling og ikke mere. Budgetforliget lægger sig på den måde i forlængelse af de tendenser til opløsning og øget nationalt fokus, som har præget Unionen i kølvandet på finans- og gældskrisen.

 

Set med nationale briller har den nye danske Ironlady’s kamp været heroisk, og sejren luner godt i statskassen og i statsminsterens tyngede imageregnskab. Men set i lyset af den krise, som EU står over for, trækker det nye budget og den nationale strid om bridragene snarere i retning af alt det, som har været årsag i ulykkerne – mindre EU, mindre samarbejde, mindre solidaritet og mindre lyst til at ofre sig for fællesskabet. Imens der i EU-systemet og i de europæiske regeringer – med undtagelse af den britiske – er enighed om at svaret på krisen er mere union og tættere økonomiske samarbejde, så viser realiteterne noget andet.

 

Briterne er med premierminister David Cameron i spidsen på vej mod en folkeafstemning, der skal definere en løsere tilknytning til EU, i Tyskland og andre nordeuropæiske lande  er modstanden mod fortsat at hjælpe de skrantende sydeuropæiske regeringer enorm. I Grækenland og Ungarn marcherer den ekstreme nationale højrefløj, og i lande som Danmark styrtdykker opbakningen til  EU og euroen. Men budgettet faldt på plads og Thorning fik sin milliard.

 

73 kommentarer RSS

 1. Af B Nielsen

  -

  Claus T. forpester som sædvanlig bloggen med sine forvrøvlede indlæg.

  Således er det notorisk usandt, at Danmark har højere arbejdsløshed end Sverige. De to landes arbejsløshedstal følges stort set ad.

  Tyskland har lavere arbejdsløshed end Danmark, det skyldes bl.a den meget lave mindsteløn, der har skabt et nyt begreb, arbejdende fattige, men det er vel det Claus T. bebrejder VKO, at de ikke har indført i Danmark.

  Danmark har i en årrække haft et kæmpe overskud på handelsbalancen, noget vi næppe havde haft, hvis landet var kørt i sænk.

  Hvad angår boligboble, så har den helt almindelige danske boligejer det ganske godt, bl.a fordi Danmark i en årrække har haft både lav inflation og rente, så det falske billede af et totalt smadret boligmarked kan Du godt droppe.

  Når Du inddrager Iraq-krigen, går jeg ud fra, at det er fordi, Du beklager Saddam Husseins fald – lad mig betro dig, det er der en del, der ikke gør.

  Hvad angår bank-sektoren, så ved Du vist udemærket godt, at i hvert fald Tyskland har fået nogle gevaldige skrammer, betydeligt større end i Danmark.

  Hvad bliver der tibage af din argumentation – som sædvanlig nul og niks.

 2. Af Claus T.

  -

  @ Niels O

  Mærkeligt link, du sender – det viser jo lige præcis, at Danmark har klaret sig dårligere end Tyskland og Sverige!

  Hvis du ser på udviklingen i BNP i perioden 2008-2011, så har Sverige en samlet vækst på 4,7 %.
  Tysklands vækst er på 3,2 %.
  EU-27, altså inklusive Grækenland, Italien osv. har et minus på 0,4 %.

  Og hvor ligger så Danmark?
  Jo, i samme periode har vi præsteret et MINUS i BNP på 3,8%!

  Hvad havde du egentlig skrevet om den præstation, hvis en socialdemokratisk regering havde leveret noget tilsvarende??

  @ B Nielsen

  Bare en enkelt af dine påstande: “Hvad angår boligboble, så har den helt almindelige danske boligejer det ganske godt, (..)så det falske billede af et totalt smadret boligmarked kan Du godt droppe”.

  Kan du finde nogle anerkendte økonomer, som er enig med dig i dette groteske skønmaleri? Hvad siger vismændende? AE-Rådet? Nationalbanken?
  Eller for den sags skyld: hvad siger VKO selv? Mener de, at alt er i skønneste orden på boligmarkedet?

 3. Af Niels O

  -

  @Claus T

  Har du ikke endnu fattet, at jeg taler om 00’erne? Og tiåret som helhed? Danmark, Sverige og Tyskland har jo stort set ligget op og ned ad hinanden hele vejen.

  Nyrup aflereverede i øvrigt en ringe væskt i 01.

  Og i øvrigt har Danmarks vækst altid fuldt konjunkturerne i verdensøkonomien. Og nej, dermed mener jeg ikke, at man så bare skal sidde på hænderne.

  Et land som Japan har meget længe ikke haft vækst, men derfor er det vel ikke det værste land at befinde sig i.

  Så slap nu lidt af med det der vækst-hyleri.

  BNP-udvikling: Er det den her situation, du piver over:

  kortlink.dk/b77k

  Andre parametre, som jeg skal servicere dig med?

  Og jeg spørger igen: Andre tiår, der var bedre?

 4. Af Claus T.

  -

  @Niels O

  “Væksthyleri”?

  De kolde tal viser, at Danmark har klaret Finanskrisen langt dårligere end de sammenlignelige lande Tyskland og Sverige.
  Sverige havde i perioden 2003-2011 en gennemsnitlig vækst på 2,44 %, mens Danmark i samme periode havde en gennemsnitlig vækst på 0,52%, altså mindre end en fjerdedel.

  Kort sagt har der været stagnation i næsten hele VKO-perioden sammenlignet med Sverige, som i perioden har haft hhv. socialdemokratiske og borgerlige regeringer..

  Når man ser på tallene, er det slående, at Danmark og Sverige (næsten) følges ad frem til Finanskrisen, hvor det går helt galt for Danmark, mens Sverige klarer sig fint.
  Hvorfor? Jo, Sverige havde i årene op til krisen opbygget en sund og robust økonomi med en ansvarligt drevet finansiel sektor og ro på boligmarkedet.

  Det var så ikke ligefrem tilfældet i Danmark!

  Siden hvornår er det egentlig blevet et kendemærke for borgerlige at føre uansvarlig økonomisk politik?
  Er det dette holdningsskifte, der har fået borgerlige til at håne regeringen for at skaffe en besparelse hjem på EU-kontingentet?

  Eller mener du ligefrem, at vi bør betale mere til EU?

 5. Af Merete Jørgensen

  -

  Selvfølgelig fik fru Kinnock sine penge.
  Det har jo været meningen hele tiden.
  En lidt EU-træven dansk befolknings førstedame, af hele hjertet Europæer,der går ind for hele
  EU- molevitten, kan EU da ikke lade gå tomhændet bort.
  Så ikke alene fik HTS sine penge, hun blev også af EU udstyret med en strålende heltindeglorie.
  Det vil utvivlsomt pynte på den sløje stemmeprocent.

 6. Af Niels O

  -

  @Claus T

  Hvor mange skal jeg sige til dig, at jeg taler om 00’erne? Få det nu ind i knolden.

  Hvordan ser BNP udviklingen i 00’erne ud, synes du?

  Faktisk er det dybt skammeligt, at du og andre piver over en så fantastisk udvikling. Another Day in Paradise. Men egentlig typisk dansk brok.

  Jeg spørger igen-igen-igen: Vis mig et andet bedre tiår.

 7. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Med regeringens undergravende angreb på familielivet, ægteskabet og folkekirken osv., er det tydeligt at Vestager-regeringen går efter at omdanne Danmark til et perverst samfund, til et nyt Sodoma og Gomorra, hvor normale forældre og familier og alle traditioner nedvurderes eller mistænkeliggøres, og hvor børn er statens ejendom, hvis de da ikke er blevet slået ihjel inden de nåede at se dagens lys.

  Og befolkningens økonomi, velfærd, sikkerhed, demokrati og fremtid har de kolde kvinders klub jo også travlt med at undergrave.

  Men det skal indrømmes at VKO også var ret uduelige og svigtede på mange punkter. F.eks. fik mange af Danmarks patienter og hjemløse forringede og forværrede vilkår efter 2001.

 8. Af Claus T.

  -

  @ Niels O

  Hvis vi skal sammenligne borgerlige regeringers BNP-vækst med socialdemokratiske, så gerne for mig:

  I Nyrups regeringstid (1993-2000) var den gennemsnitlige BNP-vækst 2,9 %.

  I VKO’s regeringstid (2001-2011) var den gennemsnitlige vækst på 0,6 %.

  Kort sagt: Danmark har dårligt råd til en borgerlig regering foreløbig, hvis vi skal ud af den økonomiske krise. VKO kunne nemlig end ikke levere en femtedel af den vækst, som Nyrup præsterede!

 9. Af Niels O

  -

  @Claus T

  Enten er du ufatteligt indskrænket, eller også er du intelligent, men meget meget manipulerende.

  Enten forstår du ikke, hvad jeg siger, eller også forstår du det udmærket, men vrider og vender det til noget andet.

  Jeg vil slutte min spildtid med dig med at konstatere, at du ikke ved hvad et tiår er, og at du alene vil forholde dig til begrebet vækst (hvis du overhovedet ved, hvad det er), som er et enkelt mindre parameter i nationaløkonomien.

  Et parameter, som altid er gået op og ned alt efter konjunkturerne i verdensøkonomien.
  kortlink.dk/c2zc

  BNP steg eksplosivt fra 160 til 343 US-dollar mellem 2000 og 2008 og faldt så en anelse i forbindelse med det for verden sorte år 2009.
  Hvordan det tiår kan være værre end noget andet tiår, forstår jeg ikke, man kan mene.
  kortlink.dk/b77k

  Men hyg dig med dit sortsyn.

 10. Af Claus T.

  -

  @ Niels O

  Tak for psykoanalysen. Hvad skal jeg bruge den til?

  Med hensyn til udviklingen i BNP, så er det en kendsgerning, at der stort set var stagnation (0,6%) i VKO-tiden, mens Nyrup kunne levere små 3% i sin regeringstid.
  Så kan du hævde, at de to epoker er forskellige, men hvordan forklarer du så, at såvel Sverige som Tyskland har klaret sig langt bedre i tiden efter 2008 end Danmark?

  Du affærdiger begrebet vækst som “et enkelt mindre parameter” i økonomien.
  Mindre?

  Den manglende vækst er jo ikke en papir-øvelse. Tallet dækker over, at vi har mistet 175.000 jobs, at arbejdsløsheden er mere end fordoblet, at konkurrenceevnen er svækket, og at der er drønenden underskud på statsfinanserne.
  Men det er måske også en mindre ting?

 11. Af Niels O

  -

  OK Claus T.

  Nu kan jeg se, at du er identisk med Christian Larsen i endnu en “ny” forklædning. Manden, der huserer med et hav af aliaser på diverse blogs.

  F.eks. som V.Hansen og Sebastian Knudsen her på Berlingske. Som Sebastian K på Eb’s Nationen og som henholdsvis “Afskaftopskattennu” og “Havkatten” på 180grader.

  Så tror da pokker, at det er umuligt at trænge igennem med fakta. Som at slå hovedet mod en mur. Hovedpinefremkaldende.

  Ærgerligt, at jeg først ser det så sent.

  Der er også dem, der mener, at du er lig med Christian Severin Larsen, debattør for Socialdemokraterne. Men det har jeg dog ikke set det endelige bevis for endnu.

 12. Af Claus T.

  -

  Niels O

  Du glemte at svare på mit spørgsmål:

  Hvordan forklarer du egentlig den simple kendsgerning, at Nyrup kunne skaffe en gennemsnitlig økonomisk vækst 3% om året, mens VKO kun kunne præstere 0,6%, altså en sjettedel heraf?

 13. Af Erik Larsen

  -

  Kære “Niels O.” – endnu et bevis og eksempel på at det er BESTILTE og LØNNEDE SIKKERT OGSÅ personer der går igen, igen, igen på bloggene både på Berlingske og andre steder. FØJ, føj, føj – det er bare så ulækkert. Og selvfølgelig manipulerende, indoktrinerende m.m. Man må bare håbe, at der er nogle der bare er LIDT begavede som kan spotte det – som vi.

 14. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Hvis man vil vide mere om velfærd/ ikke-velfærd og behandlingen af syge danskere, kan man se under Lilleørs blog kl. ca. 12.

 15. Af J Petersen

  -

  Inden vi falder på halen over en milliard til HTS kan vi måske få et bud på, hvad Danmark tjener på EU. Både før og efter sejren.
  Hvor mange milliarder har Danmark i overskud ved medlemskabet?
  Hvor mange milliarder har Danmark optjent gennem årene?
  Hvis landet bare ligger på den rigtige side af benchmark for overskud, så overvejer jeg min stemme ved næste valg. Men kan nogen oplyse mig fortjenesten inden!

 16. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Hvad har de almindelige danskere, ca. fem millioner personer, fået ud af EU, den overflødige overbygning på EF?

  Svaret er: ingenting, andet end udgifter og ubehageligheder.

  EU, den ekstra politiske-bureaukratiske etage der er blevet klasket ovenpå EF, har været med til at påføre danskerne

  diverse milliardtab plus utallige tåbelige regler,

  vidtåbne grænser, masseindvandring, mere sygdom, brandbeskatning/flere afgifter og bøder, ringere private økonomier

  samt indstrømmende løntrykkere, jobtab, konkurser, tvangsauktioner, skilsmisser, flere selvmord, rodløse børn,

  mangedoblet kriminalitet, forringet velfærd, mindre demokrati, dårligere hospitaler, og hundredvis af lukkede skoler og skadestuer osv.

  De græske tilstande vinder frem overalt i Europa.

 17. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  PS: Hvilke tilstande der er opstået under Helles regime og især i Vestagers, Jelveds, Stampes og andre rødradikales osv. kølvand, kan man læse om under Lilleørs blog kl. 7.05……..

 18. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Danmark har med Helle Thorning omsider fået en statsminister, der besidder de kvaliteter, vi kan og skal forvente af en statsmand.

  Det er fantastisk at opleve den fatning og ro, hvormed hun håndterer den ringeste opposition nogensinde. Selv den konstante mudderkastning, der ville få enhver anden til at flygte skrigende, gør hende stadig stærkere og mere overbevisende.

  Hun ved hvad hun gør, og hun ved hvad der tjener Danmark bedst. Vor opgave som vælgere er at holde den destruktive opposition fra nogensinde igen at få regeringsindflydelse.

 19. Af Niels O

  -

  @Jørgen Villy Madsen

  Tak for at give mig en god gang latterkrampe. Det havde jeg virkelig brug for her til formiddag.

  “Kvaliteter”, “fatning og ro”…..ha, ha, hvor er det godt!

 20. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Ja, hyldesten af Helle som en stor statsmand må da være et udslag af stor humor. JVMs kommentar er jo skarp satire der virkelig appellerer til det helt store grin.

  At nærmest intet er blevet bedre, og at meget er blevet værre i Helles og Vestagers regeringstid, kan man læse om på Lilleørs blog kl. 17.55 ca. den 12.februar.

 21. Af Erik Larsen

  -

  Ja, måske er der lidt “Dirch Passer-gener” i hr. J.villy madsen?? Det KAN da kun være humor han fyrer af? (undskyld Dirch!)
  (Men at give HelleT “kvaliteter” kan sgu’ kun være en morsomhed. Jeg gider ikke engang at remse alle hendes ufattelige løftebrud og egoistiske livsstil op.)

 22. Af georg christensen

  -

  En “jern lady”, uden bukser på. 1 milliard i kassen, og landbruget mister 2 milliarder. Hvem skal nu betale?. Det samlede danske samfund, har på bedste “jern lady” betingelser midstet 1 milliard.

  Nå ja, hvis ikke andet?, så, noget til, at grine af.

 23. Af Jan Johansen

  -

  Der er åbenbart ingen grund til at juble over Helle Thorning-Schmidts tilsyneladende sejr. Det var i virkeligheden et nøje tilrettelagt bluffnummer i et forsøg på at promovere et stærkt forpjusket regeringssamarbejde, som lider under, at baglandet til de tre regeringspartier for længst har gennemskuet nummeret. Fakta er jo, at landbruget i denne sammenhæng står til at miste op til 2 milliarder i årlig landbrugsstøtte. Det betyder, at vores konkurrenceevne inden for landbruget fremover bliver stærkt forringet, og at fødevarepriserne bliver fordyret yderligere.

Kommentarer er lukket.