Spinæraens glade anmeldere takker af

Af Bent Winther 29
Når programmet Mogensen og Kristiansen stopper efter fem år, er det ikke kun fordi, det i sin form har slidt sig op og indimellem var begyndt at ligne en parodi på sig selv, det markerer samtidig, at  en periode i den politiske journalistik og formidlingen af politik, er ved at være forbi. At alvoren er vendt tilbage. Og måske markerer det også, at vores opfattelse af politik og spin er ved at  ændre sig. En erkendelse af, at der med krisens indtog eksisterer et rigtigt politisk liv, med rigtige konflikter og virkelige holdninger, der brydes, et liv som ikke kun handler om spin, performance, iscenesættelse og mediernes forsøg på at afkode det og give karakterer..

Mogensen og Kristiansen har været et af de markante symboler på 00’ernes politiske anmelderi. Programmet blev et modsvar mod politikernes oprustning på spinfronten og har ofte sat standarden for, hvad andre har ment om politikere og deres færden. På den måde har det været med til at lægge en særlig prisme ned over de politiske begivenheder, som altid udelukkende har drejet sig om det politiske spil, de personlige magtkampe og de taktiske manøvre på Christiansborg.

Det positive ved Mogensen og Kristiansen og lignende programmer er, at de givetvis har fået langt flere mennesker til at interessere sig for politik og til at forstå og selv analysere, hvad det er, der foregår. Ofte komplicerede forhandlinger og lovgivning er blevet omsat til letforståelige magtkampe og personlige opgør, nogle gange med rette, andre gange vildt overdrevet. Det negative er først og fremmest, at programmet har institutionaliseret, accepteret, hyldet og oftest overfortolket den kynisme, som ganske vist er parlamentarismens følgesvend, men som kun leverer en meget endemensionel fortolkning.

De to tidligere spintoktorer Peter Mogensen og Michael Kristiansen har dyrket den politiske performance og spinnet i en grad, så man ofte har haft svært ved at skelne mellem rigtigt og forkert. Mellem ordentlighed og kalkuleret smartness. Man har som seer fået den opfattelse, at hvis det politiske håndværk var smart og kynisk nok udført, så var det genialt bare det ikke blev opdaget. Og selv et nok så velment og gennemtænkt forslag fik dumpekarakter, hvis indpakningen virkede håbløs. .

Da det for nylig lykkedes for statsminister Helle Thorning-Schmidt at få nedsat den danske bidrag til EU med en milliard, skrev en succesrig god bekendt og tidligere toprådgiver for Venstre  på sin Facebook: “Har faktisk nydt Helle Ts EU spin. Endelig lidt professionalisme – hvor har vi savnet det. Perfekt iscenesættelse. Afsted til topmøde med et let forståeligt krav om at betale en milliard mindre – vel vidende at den var så godt som hjemme på forhånd. Dernæst det sædvanlige “nattedrama”. Og yes, den er hjemme.”

Altså god  iscenesættelse, alle de involverede spillede deres roller, som de skulle, så det politiske teater blev udført til perfektion, publikum klappede og anmelderne – de politiske kommentatorer – roste og uddelte gyldne stjerner, og i PR-branchen tog man noter til senere brug. Men var det i virkeligheden et bedrag?

På samme måde blev Anders Fogh Rasmussen som statsminister hyldet for sin evne til at kontrollere pressen og følge sin drejebog minutiøst scene for scene. Problemet er ikke, at man på TV og andre steder laver programmer, som ensidigt beskæftiger sig med den politiske form uden indhold, ligesom man i skolen lærer at afkode reklamer, kan det være nyttigt og ganske underholdende at studere politik ud fra en ren kommunikativ vinkel. Men problemet, er at denne særlige form for politisk analyse i mange år har stået alene og både vælgerne og politikerne har til sidst fået den opfattelse, at politik kun handler om spin, iscenesættelse og om at være smart nok. Mest bedrøveligt er det, at hyldesten til det gode spin og den perfekte iscenesættelse har været med til at trække troværdigheden ned til et historisk lavpunkt – både for politikere journalister og særlige rådgivere.

29 kommentarer RSS

 1. Af Arne Rud

  -

  Danmark havde Europas bedste seminarier, da H.C. Hansen var statsminister, men Det nødvendige Seminarium var grænseløst, Tvind var spind.

 2. Af Claus T.

  -

  Ja, omsider ser det ud til at gå fremad for den politiske journalistik:

  Sent i går meldte Venstre, at man vil foreslå et skattestop for virksomheder. S svarede, at det var hyklerisk, da Løkke på sine 1½ år hævede erhvervslivets skatter med 24 mia. kr., mens de Konservative omvendt sagde, at forslaget er for uambitiøst.

  Hvem af de tre har den bedste sag? Ja, det kan vi så diskutere. Men jeg synes som læser, det er ganske dejligt at kunne forholde mig til en politiske diskussion med forskellige holdinger frem for de endeløse spin-tolkninger af, hvorfor mon den ene siger, som han gør, og blablabla.

  Så ja tak til god gammeldags politisk journalistik og nej tak til de endeløse spin-tirader!

 3. Af Niels O

  -

  Re: Den ene mia kr i EU-rabat = HTS spin.

  Husk, at
  “Sagen er jo den, at det var den daværende Venstre-ledede regering, der, til den røde oppositions store forargelse, krævede en rabat.” Berl.leder.

  At gøre og sige noget andet i regering, end dengang man var i opposition. Og så sidenhen være tøsefornærmet over, at man ikke fik far Løkkes anerkendelse.

 4. Af Poul M.

  -

  Kære B.W. Jeg synes du skal læse EU journalist Thomas.Lauritzen fra Pol. i EU om selve forhandlingsforløbet time for time. Det stemmer ikke helt overens med det forløb du skitsere.
  HTS forhandlere i lang tid på flere planer på engelsk, på fransk, men læs det selv.
  Vedr. M+ K er jeg enig med dig, det har overlevet sig selv, men startede godt. Lidt spændende, om du får ret med hensyn til at spin er på vej ud for realiteter og ordentlighed, det håber jeg, for det er demokratiet bedst tjent med. Os veælgere ligeså.

 5. Af Poul M.

  -

  Kan oplyse at der intet var aftalt på forhånd, det var et langt sejt træk, det blev klaret med dygtighed og
  klog taktik fra THorning, Wammen og embedsmændenes side.
  Korrekt V foreslog det tidligere, men så skete der ikke mere, Løkke turde ikke gå hele vejen og sætte hælene i. Det var turde der turde og det var hende det lykkedes for, æres dend er æres bør. Ud over en milliard, kommer der mere på, det er regnet ud både af Ole Ryborg fra EU og journalisten
  til små 3 milliarder. Artiklen er på e-avisen på Pol.

 6. Af poul M.

  -

  Ups der skal stå – det var Thorning der turde….
  der gik kuk i pc`n

 7. Af Erik Larsen

  -

  “PoulM”- måske er der – eller rettere var der – en forskel på hvordan Barroso, og de andre EU-politikere syntes/synes om Lars løkke og så HelleT, undskyld jeg siger det – udseende-mæssigt M.M.!
  Mange er jo de sidste par år faldet for hendes “Barbie-udseende” – ikke mange har spottet – det jeg føler – hendes falske, kolde øjne. Men igen, m.h.t. den lille milliard, hvor hun kunne have fået 100 milliarder hvis hun lukkede grænserne, det kan vi jo ligesom ikke bruge til noget. Og endelig røg der så 1½ milliard til landbruget! HO, HO, så hendes nettoresultat blev minus en halv milliard. OK – småpenge i.f.t. de milliarder vi smider ud til asylansøgere, indvandrere, Somalistøtte (der endda har danske statsborgere i 765 dage som gidsler!!!) – Jamen, hvad foregår der i “danske” folks hjerner?? Tell, me. Og “Mogensen og Kristiansen” – “spindoktorer”, ja, TV-freaks – lønnede og betalte af den røde danske presse! Væk med dem, de har været medvirkende til at Danmark idag er på vej den forkerte vej. Føj!

 8. Af Claus T.

  -

  @Erik Larsen

  “Og “Mogensen og Kristiansen” – “spindoktorer”, ja, TV-freaks – lønnede og betalte af den røde danske presse!”

  Michael Kristiansen er tidligere spindoktor for Anders Fogh Rasmussen. Men han var måske også ræverød kommunist?

  Så klager du over, at bistandshjælpen til landbruget bliver beskåret med 1½ mia (hvad det så har med dagen emne at gøre..)
  Ja, men det var altså sket uanset om Danmark havde fået en rabat eller ej!
  Men du havde måske håbet, at Danmark skulle betale MERE til EU?

 9. Af Ole Skovgaard

  -

  Kommer sgu mest til at savne Peter Mogensens udødelige bemærkninger om Harald Børsting der Citat: “Er nede og suge Brøndvand”, men heldigvis har vi stadig Tirsdags analysen så mon ikke der falder et par “Guldkorn” af der.

 10. Af B Nielsen

  -

  Spin-æraen er bestemt ikke slut.

  Thorning-regeringen betjener sig af ikke mindre end 32 spindoktorer – sådan set var der rigeligt under Løkke, nemlig 18, men det var slet ikke nok til Thorning & Co.

  Spindoktorerne burde gøre det lettere at komme i kontakt med ministrene, men i stedet har det under den nuværende regering udviklet sig til, at ministrene gemmer sig og ikke svarer på relevante spørgsmål, som f.eks. justitsminister Morten Bødskov, der ikke ville svare på spørgsmål om den kraftige stigning i antallet af familiesammenføringer, en sag der vel er af en vis betydning for vort land.

  Ja, Bødskovs forsømmeligheder var faktisk så alvorlige, at Lykketoft i torsdags fandt anledning til at påtale det.

  Med den nuværende regering er spin-æraen desværre langtfra forbi, tværtimod har den nået en hidtil uset styrke.

  I modsætning til BW. synes jeg, at der er grund til at beklage, at de to kommentatorer, der ofte har sat fingeren på ømme punkter både i rød og blå blok, stopper med deres aktiviteter.

  Heldigvis tyder de stabile opinionstal på, at regeringens spin-taktik mislykkes.

 11. Af Per Andersen

  -

  Man skulle tro, spinanalytikernes rolle var at pille laget af spin af politik, så vi kunne komme tættere på selve politikken. På besynderlig vis er det dog blevet til, at man piller det af for at kigge nærmere på spinlaget selv. Det er helt sikkert lettere og muligvis også bedre underholdning. Men det er som at skrælle en gulerod for at spise skrællen.

  Jeg håber inderligt, at Bent Winther har ret, når han skriver, at vi er på vej ud af spinæraen. Jeg har kunnet fornemme foråret. Krause-Kjær har eksempelvis en fortid som spinanalytiker i Jersild og Spin, men er i dag ikke bange for at kommentere substansen.

  På den anden anden side bruger Berlingske stadig Thomas Larsen, som var han en institution i dansk politisk analyse, selvom hans analyser altid tager udgangspunkt i, at det er “klogt” at tilfredsstille egne vælgere, og aldrig forholder sig til politisk indhold.

  @Erik Larsen
  Det bliver mere og mere uudholdeligt at læse dine mavesure, faktabenægtende indlæg. Tag dit lille regnestykke eksempelvis. Du tager to poster med (“rabat” og landbrugsstøtte), men ignorerer en hel stribe andre poster, hvoraf mange let kan løbe op i samme størrelsesorden. DRs Ole Ryborg lavede en meget fin analyse med titlen “ANALYSE: Thorning undersolgte dansk EU-sejr”. Læs den. Den vil ikke give dig facit, men den gør det helt klart, at dit regnestykke er meget ufuldstændigt. Og det kan ikke bortforklares med en rød presse.

 12. Af Peeter Nielsen

  -

  Den eneste, der bør roses i denne sammenhæng er Vammen.
  Han ligger way over tøjstativet i performance.
  Men sig det ikke til nogen – han kunne gå hen og blive sossernes redning.

 13. Af Erik Larsen

  -

  Kære “Claus T.” – jamen , det kan da godt være at han var spindoktor for Anders Fogh, men DET er han vist nok ikke mere! Kan du ikke spotte når folk ændrer meninger??
  Og undskyld, at jeg ikke forklarede mig godt nok m.h.t. regnskabet om hvad HelleT fik ud af eller rettere mistede i EU!!! Det var din medblogger “PoulM.” der fandt at hun fik “et godt resultat”. Det er der vist ikke mange der er enige i, rent bortset fra at de fleste er trætte af EU og vil ud – LIGE NU! UNDSKYLD!
  (enig med dig “peeter nielsen”) at en Wammen, ville blive en endnu større gevinst for de borgerlige end Helle p.t. er!!!)

 14. Af Poul M.

  -

  Hvis journalist der har været tilstede og beretter om et forløb time for time i meget langt indlæg på Politikens e-avis søndag, så kan man da ikke uden bevis selv benægte fakta.( E.Larsen)
  Man kan være mod regering, statsminister og EU, men man kan da ikke benægte sandheden, når den dokumenteres af to højt respekterede journalister.

 15. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Er den politiske kynisme ikke kæmpestor, når der hele vejen igennem føres en politik der undergraver danskernes økonomi, kulturarv, velfærd, fred og sikkerhed?

 16. Af Nicolas Stig Nielsen

  -

  Kære Bent

  Du har ret i, at vi ikke i samme grad hylder “godt spin”. Men deraf er der ingen sammenhæng med, at der i dag skulle være mindre spin end tidligere.

  Min påstand er den direkte modsatte af din. Nemlig at der i dag er mere spin end tidligere.

  Når Uddannelsesministeriet deler godbider ud om SU-tal, der alle har til formål at fremme regeringens holdning, er det så en bedre journalistisk dækning?
  – Ditto folkeskolereform, asylaftale, aftalen om førtids- og fleks.

  Når et program som DR’s detektor nærmest kan tage politikerne i at tale usandt næsten ugenligt, uden det var blevet afsløret, er der så tale om substans?

  Den mellemregning og et defacto øget produktionspres på redaktionerne har bestemt ikke givet en dækning, der er mere substansrig end tidligere. Tværtimod. Aldrig før har medierne ligget mere under for politikeres brug af framing. Ordene “byrdestop”, “cafépenge”, “skattestop” og “fjumreår” er vel belæg nok i sig selv.

  Og det kan godt være, at Mogensen og Kristiansen har måttet se sig om efter et andet job. Men der går sjældent en dag uden en politisk analytiker forsøger at forklare en proces.

  Den politiske journalistik i dag er mere personfikseret. Og Mark Blach-Ørstens forskning viser også, at medierne i dag skriver om flere politiske skandaler. Jeg tvivler på, at der er kommet flere.

  Lad mig slutte med mit nye yndlingseksempel. Din søsteravis BT afslører, at Lars Barfoed skal skilles. Straks efter analyserer avisens politiske analyter, at det er en møgsag for ham.

  Dét er journalistik til laveste fællesnævner.

  I bedste mening.

  /Nicolas

 17. Af Poul M.

  -

  Jeg vil til dels give Nicolas ret. Det er at undervurdere vælgernes almindelige intelligens, at TV og andre medier altid tror, alt skal tolkes, men i realiteten vinkles det og fremstilles i den form som er afsenderens personlige holdning. Senest hos en kommentator i går på NEWS, han er medlem af venstre,det er alm. kendt, og han pustede Løkkes pludselige fremtræden på alle kanaler op, som det helt store. også hans møde med LO. Børsting var jo ikke 100% enig, men det blev det fremlagt som både på DR og NEWS. Fakta var, at der intet konkret var, der var nogle overskrifter og så et helt tåbeligt krav om, at Løkke skulle bestemme, hvad regeringen skulle frem til næste valg.
  Derfor var det befriende at opleve Nynne på DR 2 deadline, gå til oppositionlederen og konfronterer ham med han egen periode, og hvor hult hans krav til Thorning nu var i en krisetid. Han stillede krav om varer han aldrig selv kunne elvere. Det var godt at se. Så jeg håber BW, du får ret. Vi kan godt tænke, læse, lytte og debattere selv og vælge til og fra.

 18. Af Thomas Jensen

  -

  Spinæraen er der stadig. Det er blot ikke mere en nyhed.

  Vores politikere er inkompetente levebrødspolitikere, uden mærkesager eller vilje til at fremme landets interesser.

  Deres holdninger påvirkes kun når det fremmer deres egen karriere og deres egen pengepung. Den beskidte virkelighed er blevet hverdag og en beskrivelse af sumpen kan derfor ikke længere trække høje seertal.

 19. Af Poul M.

  -

  Ja spinnet lever desværre i bedste velgående på TV 2 NEWS især. Både i går og i dag fremlægges samme usande historie. Før pressemødet 11.30 sidder Qvorstrup og påstår, at LO kom til møde med LLR på Borgen, et stunt LLR havde lavet for at drille(genere) tage fokus, som det hedder på politikersprog, fra Thornings møde med tillidsfolk,og det var smart, lød det. Det er usandt. Det var LO, der havde indbudt Løkke og Hjort hos sig, for at høre, hvad venstre egentlig mente, og det skete over et stk smørrebrød og en øl i et mødelokale, alt set og hørt på UPdate. Bagefter sagde begge, at mødet var gået godt, og at Løkke ville gengælde invitationen til sommer. Men Børsting sagde også på Update, at han var enig med LLR og statsministeren i, at der skulle ske noget med afgifterne, nogle af dem, men garanti og andet som Løkke mente, var han ikke tilhænger af og slet ikke nulvækst. På NEWS så man, en hurtigtalende LLR, han fik 4 minutters enetale, uden modspil, det kaldes vist mikrofonholderi og Børsting fik 30 sekunder der. SÅ BW, det synes at have lange udsigter, hvis vi, som seere og lyttere ikke selv kræver en ændring og et ophør med usande påstande fra kommentatorer.
  Mig bekendt har statsministeren løbende møder fortsat med fagbevægelsen, i går og i dag blev det udlagt, som de er uvenner og koldt luft.

 20. Af Claus T.

  -

  @ Poul M

  Det, du beskriver, er sådan set ikke spin, blot dårlig og ensidig journalistik.
  Jeg undrede mig også, at det blev udlagt som om LOs og Venstres formænd er enige om erhvervspolitikken – det kan enhver vist sige sig selv, at de ikke er. (Tænk fx bare på Vejlegården-sagen.)

  Og så er det måske alligevel lidt spin? Man kan fx forestille sig, at et lyst hovede fra Venstres Pressetjeneste har overtalt TV2 til at vinkle historien sådan, at seerne får indtryk af, at LO nu støtter Venstre (og ikke S).
  Men det kan man da ikke få sig selv til at tro om TV2, de er jo sådan nogle pæne mennesker?

 21. Af Poul M.

  -

  Claus T@ Du er vist en stor joker :). Nej pointen både med Anders Langballe og Henrik Q var i den grad at spinne et ikke eksisterende særligt venskab mellem LO og LLR. Og hvis man ikke har tid eller interesse i at følge med selv i politik og søge sine fakta oplysninger, for de findes, så er man jo et nemt offer for spin og sludder.
  Lige nu har jeg fulgt samrådet i Europaudvalget og det er er jo utroligt, hvordan en person som Lykke Friis, kan få drejet tingene. Hun taler så hurtigt, at intet normalt hørende menneske kan følge med. Hvis jeg nu ikke havde sat mig ind i, hvad der virkelig foregik på sidste EU topmøde, og havde læst EU journalisten Ole Ryborg analyse på DR, samt EU journalist T. Lauritzens reportage på Pol. så ville jeg måske lade mig narre.
  Men vi ser vist ens på TV 2 NEWS.

 22. Af Janne Frederiksen

  -

  Apropos spin:

  Det største spin jeg til dato har oplevet fra en dansk regerings side, er “Akutpakken” til ledige på arbejdsmarkedet.

  Hvad i Himlens navn skal den gøre godt for, andet end at promovere og sælge en regerings politik?

  For det første, er den rent politisk varm luft(ingen penge), og for det andet, er den totalt usolidarisk rent samfundsmæssigt.

  Rigtig mange mennesker får, rent administrativt i den sammenhæng, en langt større arbejdsbyrde end tidligere, og ganske få privilegerede borgere får et job i den sammenhæng!!!

  Lad os hurtigst muligt se en statistik for resultatet af denne politik!!!

  Hvor er hele samfundets solidaritet henne i den sammenhæng?

  Situationen i forhold til arbejdsløsheden i DK 2013, er ikke anderledes, som i DK 2007-08.

  Lovgivningen virker, som så mange års tidligere politik (Fagforenings politik), som den rene propaganda / separatisme i forhold til arbejdende mennesker i samfundet, og ikke som ægte samfunds solidaritet.

  Ærgerligt og skammeligt. Det tilhører en forlængst afdød kultur!

  Vi er et samfund af cirka 5,5 mill.indbyggere, og så tror vi, at vi kan regulere alt mellem himmel og jord, inklusive det private arbejdsmarked!

  Verdens overblikket/udsynet er ikke det største i DK, desværre.

  Danskerne hænger måske stadigvæk fast i den overbevisning (Som “Staten” har lært os), at “Staten” skal være vores Far og Mor?

  Håber det ændrer sig.

 23. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  En særlig art af hysterisk spin udsendes hver dag fra DR. Spin og snik-snak om at vi danskere skal redde hele verden plus klimaet plus kvinderne.

  DR ser naturligvis helt bort fra solens betydning, og ignorerer også de meget omfattende velfærdsforringelser og skattestigninger mv. der er blevet et resultat af den radikale politik.

 24. Af Per Andersen

  -

  Preben F1, hvad mener du med, at DR ser bort fra solens betydning? De viser da vejrudsigter flere gange om dagen.

 25. Af georg christensen

  -

  Hvis bare dine udtalelser tilkendegav “sandheden”, om “spinnerierne”, ville et stort mål være nået.

  Både polittisk som religøst.

  Illusionernes tidsalder, bør opfattes, som “illusioner”, og meneskeheden finde vejen tilbage til virkeligheden.

  NB: Dette er noget “jeg” skriver,fordi jeg har følelsen af: At “illusions tyveri og bedrageri”, ikke tilhører en “moderne verden”.

 26. Af Poul M.

  -

  Janne F@ Har lidt svært ved at fatte dit budskab, måske du kunne fortælle, hvad du mener der skulle gøres i stedet for, samt hvad spin, der er i tiltag, som først skal evalueres til sommer.
  Der er jo iværksat rigtig mange ting, som til sammen skal skabe flere jobs, det kommer jo ikke overnight, som det VKO gjorde med at nedsætte dagpengereformen over night,trods løfte om det modsatte, og men virkning fra nu, i tider, hvor det er direkte tåbeligt. Det forsøger man nu at rette op på.

  Du er sur og utilfreds, men jeg kan ikke læse andet end det i dit indlæg. Beklager.

 27. Af Finn larsen

  -

  Jeg har hørt at Mogensen & Kristiansen kommer på PS3 snart

 28. Af andersen thomas

  -

  Synes man aner en slet skjult person misundelse hos BW over ikke at blive spurgt om tjansen som M&C fik og havde. M&C har en karisma og energi, som andre bare ikke har.

 29. Af P Christensen

  -

  M og C er blot endnu et symbol på et samfund
  der har fordrevet de kerneydende jobfunktioner
  i det private og offentlige, til “fordel” for en lang række dybt overflødige og vellønnede jobs, som de
  stadigt mere veluddannede har kunnet bedrive tiden med. Det har alene beriget dem og ikke samfundet.

Kommentarer er lukket.