Elbæk, Friis Bach, Bødskov – nu kommer turen til embedsmændene

Af Bent Winther 60

I denne uge var det ministre, der svedende blev trukket gennem samråd og haglbyger af spørgsmål, mens de gentog deres forberedte forsvar igen og igen. En overlevede – Annette Vilhelmsen – en anden blev ofret – Morten Bødskov. I næste uge er det så embedsmændene, der står for tur. To undersøgelser skal klarlægge de grå embedsmænd bag ministrenes ansvar i forbindelse med udviklingsminister Christian Friis Bach og justitsminister Morten Bødskovs afgang som ministre. Senere offentliggøres en advokatundersøgelse fra Vilhelmsens socialministerium, som skal kulegrave embedsmændenes rolle i sageno forskelbehandling af ansøgere til valgpulje.

Og det kan meget vel vise sig, at de sidste hoveder ikke er røget. Forholdet mellem politikere og embedsmænd er mere belastet end nogensinde før. Det skyldes først og fremmest, at embedsmanden på en og samme tid skal fungere som politisk og strategisk sparringspartner for en minister og som klassisk neutral, juridisk ekspertise. Rollerene kolliderer, og den første kommer til at fylde mere og mere.

I Udenrigsministeriet er man i gang med at klarlægge, hvordan den nu afgåede minister Christian Friis Bach ® kunne blive udstyret med en forklaring om, at rejsereglerne i GGGi ikke var blevet godkendt i organisationens bestyrelse, hvor ministeren sidder. Når nu det modsatte var tilfældet. Friis Bach måtte forlade sin post, fordi han havde løjet for Folketinget og offentligheden, men ansvaret skal formentlig placeres i embedsapparatet. Undersøgelsen er bebudet færdig inden jul.

I Justitsministeriet skal man i gang med en lynundersøgelse af, hvordan Morten Bødskov kunne blive udstyret med en løgn om begrundelsen for retsudvalgets aflysning af besøg på Christiania. I et svar til Folketinget har Bødskov anført, at han har diskuteret spørgsmålet med »en snæver kreds af embedsmænd i Justitsministeriet«. Var der nogen af dem, der sagde: Hov stop, den går altså ikke? Eller mere interessant er den politiske kultur i toppen af et ministerium sådan, at de andre ville have kigget på ham med et måbende blik, hvis han havde gjort det. Den undersøgelse ventes færdig i næste uge, hvor Kammeradvokaten så skal tage stilling til, om det skal have konsekvenser for disse ledende embedsmænd.

Der er ingen tvivl om, at det er ministeren, der har ansvaret og må tage skraldet, når der blevet begået fejl. Men spørgsmålet er. om systemet bag ministeren efterhånden er så belastet og betændt og fuld af dobbeltroller, at det ikke længere holder. Hvad var det, der fik Skatteministeriets daværende departementschef Peter Loft til at gå så langt, som han gjorde i sagen om Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes mands skattesag? Hvorfor var der ikke en embedsmand, der satte hælene i over for daværende kulturminister Uffe Elbæk, da han blev ved med at bruge AFUK, som han var privat involveret i, til arrangementer betalt af ministeriet.

Og sådan kunne man blive ved. Var embedsmændene i integrationsministeriet mere interesseret i at leve op til den daværende regerings og Dansk Folkepartis politiske kurs end at overholde reglerne i  den såkaldte statsløsesag?

Når det er sagt er der ingen tvivl om, at ministre har et stigende behov for politisk sparring og strategisk rådgivning. Mange – ikke mindst i den nuværende regering – anklages for at falde i et med både tapetet og embedsapparatet, når de først har sat sig til rette på taburetten.

Problemet har været kendt længe. Daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen indførte systemet med særlige rådgivere, som kunne støtte ministrene politisk uden at være ansat embedsmand. Anders Fogh Rasmussen forfinede som statsminister systemet og lagde vægten på spin og kommunikation efter britisk forbillede. Helle Thorning-Schmidt udvidede systemet, så de vigtigste ministerier kan ansætte to rådgivere. Men det ser ikke ud til at have løst problemet. Eller også er det den forkerte medicin.

60 kommentarer RSS

 1. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  Jætter og trolde er kontrollører med passer og lineal.

 2. Af lars sørensen

  -

  Nej Arne da rut , jeg er en Viking med store boller , retfærdighed , så her køre jeg stadig med passer og lineal , og fordig natur love kæmper selv da rut mod bedre viden , da R(ut)-kristendom-psykopati ikke skal styre danner`s Land , du gamle landsforræder så kvad du videre i dit ynkelige syn på danskheden !

 3. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  En skribent af læserbreve, der dølger åsyn og navn, har aldrig rent mel i posen, men en helt er en fisk i Ringkjøbing Fjord, så Holger driver Danmark fra Drivvejen i Skjern.

 4. Af K. Larsen

  -

  I England råber Sharia Muslimer op om, at at de der sælger alkohold, skal straffes med 40 piskeslag.

  Danmark har sagt ja, til at lade sig DIKTERE en indførelse af Sharia lovgivning, uden om Demokratiet. (Halalslagtning der er Sharia.)

  Er rådgivere andet end at forsvare manglen på evne, til at styre et moderne kulturelt samfund.

 5. Af Balther Jensen

  -

  Det bedste Danskerne kan gore hvis de vil redde Danmark fra sikker undergang er at halshugge 95% af alle embedsmand.

  Paa den maade kan Danskerne spare en hel masse penge i lonninger og pension til alle de uduelige embedsmand.

  Nemlig sku.

 6. Af Axel Eriksen

  -

  @ Balther Jensen!

  Ja, det med halshugning er du en varm fortaler for!

  Desværre har det ikke været en skik her i landet i lang tid – så de gamle bødler er sgu` døde – formentlig af druk eller alderdom – men fra muslimske lande kan der sandsynligvis importeres nogle på en kort opholdstilladelse!

  De har øvelsen og er ikke så lang tid om sådanne bagateller!

 7. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  Ingen bander i søndagsskolen.

 8. Af søren sørensen

  -

  At bande i søndagsskolen er en hån af en vestjyde fra en jyde nær den Tyske grænse der kun ser fladfisk og torsk en altså Esbjerafgansk…..mod en storladen jyde fra det nordlige vendsyssel del som er sjælens vugge i Jydens land!.Selv dette forpestret land har sin egen lille bette geografiske storhed!

  Balthezaaar har formularen og bander aldrig! Men skal dog hjælpes ud af sin muslimske armod! Enhver ordentlig Dansker som Balthezaaar har fortjent ordentlige vilkår uanset livets fejlagtige retninger og jer er udviklingshjælp her….Ikke bistandshjælp men som evig og altid, for bistandshjælp for alt og alle Danske statsborgerer…..

  Balther@
  BC?

 9. Af Arne Rud, Esbjerg Rud

  -

  Kultur er tegning, se hulemalerier, hvor undervisere i Ungdomsskolen fremhævede 3-7 hovedpunkter før dagens fiskeri eller jagt. I dag er spisebordet den lille tegnestue derhjemme med spil af enhver art, der lærer børn tal og ord, så de kan regne og læse. Uden morgen- og aftensange af Ingemann ingen hjemmeundervisning og uden morgensang af Grundtvig, Brorson eller Kingo ingen folkeskole, hvor et faglokale er et tegne-, male- og formningslokale.

 10. Af Allan Hassig

  -

  Både du og Søren Pind påpeger, at noget er galt eller skidt i det politiske system, som jeg høre det. Både landspolitisk og kommunalt.
  Kæmpe fokus fra mediernes side på landspolitikken og knapt noget, der ligner opmærksomhed på sammen problemstilling på det kommunale område.
  Det meste af dagligdagens virkelighed foregår i kommunerne.
  På det kommunale område begås endnu flere ting udi disse sager om fejl og mangler og sammenblanding af politik og faglighed.
  Samt sager, hvor man dækker over forhold som, mildest talt, ligner mafia løsninger, dækker over hinanden, sammenspisthed, selv forhold som er mulige kriminelle forhold, sidder der embedsfolk omkring og dækker over. Borgmesteren har ansvaret, præcist som en minister har det. Bare på lokalt plan.
  Hvor mange Borgmestre er gået på den konto? Eller embedsfolk?
  Som både du, Søren Pind og mange andre påpeger, sker der en stadig større afstand fra politik, fagligheden, adskillelse af de to ting til det rene mudder, hvor ingen ved , hvem der har ansvaret og hvad der egenligt sker.
  Man får en ny elite på embedsplan, som forsøger, at være politiske rådgiver og embedsmand på samme tid.
  Embedsfolk er embedsfolk, faglighed, regler og love, økonomi osv.
  Politikker laver politik og burde være modige, fremsynede og visionære.

Kommentarer er lukket.