Svenskerne – et ekstremt og let hyklerisk folk

Af Bent Winther 83

 

Da den maskeklædte 21-årige Anton Lundin Pettersson for tre uger siden med sværd dræbte en lærer og en elev på en skole i svenske Trollhättan, inden han selv blev skudt af politiet, var det en makaber og usædvanligt brutal forbrydelse. Men det faktum, at morderen var højreradikal og tiltrukket af nazisme og fremmedhad, var ikke noget nyt for svenskerne. I det lys var hændelsen nummer 16 siden 1990. Spørgsmålet, som er blevet stillet både før og efter, er hvorfor? Hvorfor har højreekstremismen sådan et tag i svenskerne?

 

Sverige ligger ikke bare langt foran Norge, Danmark og Finland, hvad angår statistikken over højreekstreme drab, men er også det land i hele Vesteuropa, der de sidste 25 år har oplevet flest af slagsen målt pr. indbygger. Norge tegner sig i perioden for tre, Danmark ét og Finland nul. Sverige rummer ekstremer på mange måder, ud over virksomheder, som er langt større end danske og norske, ABBA, Björn Borg og en samfundsmodel,  som ikke kendes magen til i andre dele af verden, så er det enorme skove og søer og et par tusinde kilometer fra syd til nord. Men hvorfor disse ekstreme højrekræfter?

 

Det har Johannes Due Enstad og Jacob Aaasland Ravnsdal, som begge er forskere ved Forsvarets Forskningsinstitutt i Norge, sat sig for at finde ud af. Og deres konklusion, som ganske vist ikke er projektets endelige, er lige så entydig, som den er genkendelig set fra den offentlige debat i Danmark. De mange drab begået af højreekstreme skyldes en kombination af tre faktorer: En rekordhøj indvandring, en tabubelagt indvandrerdebat og Nordens stærkeste højreekstreme undergrunds­bevægelse. Mens disse bevægelser for længst har mistet kraften i andre skandinaviske lande, så er de lyslevende i Sverige.

 

Og skal man forsøge at trænge lidt dybere ind i den svenske folkesjæl, så er der noget paradoksalt over det høje niveau for vold i Sverige, skriver de to forskere i en kronik i den norske avis Aftenposten. For Sverige er samtidig det land i Vesteuropa. som scorer lavest på forskellige mål for fremmed­frygt. Og svenskerne har stor tillid til hinanden. Dog er ungdomsarbejdsløsheden, hvis den kan bruges som forklaringsfaktor, ret høj – i gennemsnit 20 procent i perioden fra 1995 til 2014.

 

De massive problemer med indvandring, kriminalitet og integration er velkendte i Sverige. Der findes en stribe områder, hvor politiet ikke kan patruljere. Men, fastslår forskerne, det er alligevel ikke sådan, at indvandring og dårlig integration alene fører til mere højreekstrem vold. Andre vesteuropæiske lande som Frankrig har oplevet lignende tilstande, men oplever langt mindre højreekstrem vold. Derfor satte de norske forskere sig for at kigge på, hvordan offentligheden forholder sig til indvandringen og dens udfordringer. Og her skiller svenskerne sig ud fra de øvrige nordiske lande.

 

Da en 36-årige afvist asylansøger fra Eritrea i august stak en kvinde og hendes søn ihjel i IKEA i Västerås, gik der lang tid før offentligheden fik at vide, hvem gerningsmanden var, og politikerne var tavse, mens politiet gik i gang med at bevogte asylcentre af frygt for hævnangreb. Efter skole­angrebet i Trollhättan var navne og vurderinger af motiv ude samme aften og statsminister Stefan Löfven (S) hurtigt på stedet. Selv om de to forbrydelser ikke kan sammenlignes direkte, så er der blevet lagt mærke til mediernes dækning af dem i Sverige.

 

Den svenske »konsensuskultur« kommer stærkt til udtryk i indvandrerdebatten. »Saglig kritik og legitime bekymringer undertrykkes og stigmatiseres,« hedder det fra forskerne, som samtidig udstiller et vist hykleri hos broderfolket. Selv om svenskerne i meningsmålinger siger, at de holder af de fremmede, så viser studier af flyttemønstre noget andet. »Så snart personer med ikke-vestlig baggrund udgør nogle få procent af et nabolag, så begynder de etniske svenskere at flytte ud.«

 

Men noget er trods alt ved at rykke sig. Indvandringen og problemerne med integration er kommet omend i mindre målestok på de svenske mediers dagsorden, siden  tabloidavisen Expressen for godt et år siden udkom med sort sørgeforside, da det indvandrerkritiske parti  Sverigedemokraterna havde vundet 13 procent af stemmerne ved valget. Men hvad har fremkomsten af netop Sverigedemokraterna, som i dag i nogle målinger står til over 20 procent, så betydet for den højreekstreme vold. Ja, det strides de lærde om, skriver forskerne. Der er dem, der mener, at det er en ventil, som nu betyder, at alle de bekymrede kan få afløb for deres frustrationer og derfor ikke tyer til vold. Og så er der dem, der mener, at sådanne partier forpester den offentlige samtale og er med til at legitimere voldelig fjendtlighed over for fremmede.

 

»Vi ved ikke, hvem der har ret,« skriver de norske forskere i kronikken. »Men vi registrerer, at Sverige siden 1990 har haft 16 gange så mange drabshændelser som Danmark, hvor Dansk Folkeparti længe har haft en betydelig tilslutning.«

83 kommentarer RSS

 1. Af bo nielsen

  -

  J han sen overdriver helt vildt, når han giver Danmark skylden for at ISIS er opstået, og skylden for millioner af dræbte og skylden for millioner af flygtninge. Overdrivelserne øger ikke forståelsen, for de er jo helt groteske og er tæt på fri fantasi. DK har da også reddet mange. Det glemmer konvertitten eller muslimen JH.

 2. Af Kim P Olsen

  -

  J Hansens vrøvl bliver ikke til sandhed fordi han gentager det tre gange.

 3. Af J. Hans en

  -

  Af bo nielsen – 7. november 2015 8:59
  “J han sen overdriver helt vildt, når han giver Danmark skylden for at ISIS er opstået, og skylden for millioner af dræbte og skylden for millioner af flygtninge. Overdrivelserne øger ikke forståelsen, for de er jo helt groteske og er tæt på fri fantasi. DK har da også reddet mange. Det glemmer konvertitten eller muslimen JH.”

  Nazisten bo nielsen har bekvemt fortrængt alt, hvad der foregår omkring ham.
  Det gør hans slags.

 4. Af Sven Olsen

  -

  Det höjst problematiske med svensk media og svenske politikere – et parti undtaget – er at alt de indsvärmende begår af grove forbrydelser mörkelägges – deres ansigter pixles – deres identiteter skjules, mens hver eneste ikke-invandret som begår en forbrydelse mod de indsvärmende eller andre, lynhurtigt hänges ud af pressen, en presse som knapt fortjener at kaldes det – den politiske korrekthed er i Sverige overgået til at blive en påtvunget “religion” hvor de röde, dvs Social”demokraterne, Miljöpartiet og kommunisterne i V(pk) dikterer eller rettere pröver på at diktere, hvad den gemene svensker skal synes og tänke.
  Der er ikke särligt mange höjreextremister i Sverige, men desto flere venstreextremister, vi har grove forbrydere på höje poster indenfor bl. a Expo, vi har terrorcellen AFA, vi har Researchgruppen – samtlige “organisationer” som for länge siden burde väre blevet stoppede og forbudte, ikke mindst på grund af deres voldelige og forbryderiske agenda og handlinger.
  Så problemet er IKKE höjreekstremisme, men en venstreekstrem/”feministisk”/politisk korrekt/genus”videnskabelig” terrorisme, som selvfölgelig på et eller andet tidspunkt kommer til at opleve det faktum, at al reaktion skaber en modreaktion.
  De “höjreekstreme” har i det store og hele väret väldigt stille og fredelige, det samme kan absolut ikke siges om den röde side!

 5. Af Leif Juhl Pedersen

  -

  Ja svenskerne er ikke bare et let hyklerisk folkefærd, men derimod et ekstremt hyklerisk folk, de er så gode, og vi er så onde, men jeg vil nu sige det er omvendt

 6. Af hektor heimlich

  -

  -og Danmarks -ikke statsminister Løkke har stadigvæk ikke styr på flygtninge strømmen har han styr på noget som helst? ved han hvor Danmark ligger overhovedet?

 7. Af preben jensen

  -

  Na z i sti sk propaganda fik lokket tyskerne ud i tyranni, galskab, forbrydelse, barbari og krig, og derefter blev tyske byer lagt i ruiner og millioner af tyskere blev dræbt. Nu har radikal og pladderhumanistisk propaganda lokket europæere og danskere ud på en glidebane og et skråplan, der også kan ende i storkatastrofe og massedød.

  Mere og mere er danskerne som får der villigt lader sig dressere og føre til klippemaskinen og slagtebænken. IS – IS har erklæret krig mod Europa, men alligevel har deres tusindvis af agenter og terrorceller fri adgang til at strømme ind i Danmark og Sverige osv. Er man gået fra forstanden inde på Christiansborg?

 8. Af p jensen

  -

  BT og Berlingske og andre medier har i den seneste uge fortalt om massevis af overfald, voldtægter, hjemmerøverier, skud i gaderne, knivstik, mordforsøg og mord begået indenfor een måned. Svenske tilstande er vi ved at have også her i Danmark. (se også “ældre” kommentarer og snaphanen samt as ger aam unds kronik i Berl.)

 9. Af Jesper Høegh

  -

  De lange morderiske Knives daglige drifter i DK –

  Finland var ellers i Folkemunde den nation der hvor Knive hørte
  til den daglige påklædning – de går med Kniv – hed det i daglig tale.

  De Svenskes uhyrligheder i samme kategori – er efterhånden velkendte.

  Dagligliv i Norden – er blevet ukendeligt for de etniske Nordboer!

 10. Af Per Torbensen

  -

  Det er nu kun et spørgsmål om uger før Danmark havner i samme situation som Sverige,hvilke foranstaltninger har Danmark gjort??

  https://www.rt.com/news/321132-sweden-refugees-deport-ikea/

 11. Af povl pedersen

  -

  Luk grænsen Nu !!! Stop familiesammenføring inden det er for sent.

 12. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt er det vel ikke blot svenskerne, der er hykleriske. Alle lande i EU er hykleriske. Jeg læste en artikel for nylig, der forudser, at i løbet af de næste 15-20 år vil robotter overtage en tredjedel af alle danske jobs – eller rundt regnet ca 1mill arbejdspladser.

  Hvilket alt andet lige betyder, at vi allerede idag er alt for mange danskere / EU-borgere til fremtidens arbejdsmarked. Hvad har man forestillet sig, at X-antal millioner immigranter skal foretage sig?

  Men OK, hvis en tredjedel af befolkningen er permanent arbejdsløs og på foodstamps, så vil det da ligne 1930’ernes Tyskland, hvor gadens parlament tog over og satte dagsordenen. Resultatet af det var ikke just kønt!

 13. Af Kim P Olsen

  -

  Bo Nielsen

  Enig! Jens Hansen ved ikke, at Maliki (den første demokratisk valgte irakiske præsident) bad koalitionen om at forlade Irak føe de irakiske sikkerhedsstyrker var færdigtuddannede.

  Jens Hansen ved ikke, at Maliki indførte et styre bestående af shiamuslimer, og som i den grad marginaliserede sunnimuslimerne.

  Jens Hansen ved ikke, at al-Abadi fortsatte uretfærdighederne.

  Jens Hansen ved ikke, at ISIS opstod i Syrien og bredte sig ind i Irak.

  Jens hansen ved ikke, at ISIS kæmper for sunnimuslimers ret til medbestemmelse.

  Jens Hansen ved ikke, at Iran holder shiastyret ved magten i Irak.

  Med den stærkt begrænsede viden om faktiske forhold, kan man ikke fortænke Jens Hansen i at nå den konklusion, at alt er Vestens, og i særdeleshed Danmarks skyld.

  Jens Hansen er til gengæld god til at kalde dem som ved lidt mere end ham for n a z i s t e r.

  Jens Hansen er formentlig blokeret herinde og skriver derfor under firskellige staveformer!

 14. Af Rikard Höglund

  -

  Hej.

  En kommentar: De flesta svenskar läser aldrig utländska media (om de inte är invandrare och läser hemlandets). Statstelevision och riksmedia är mycket kraftigt politiskt korrekta (eller ‘korrekt värdegrund’) och har mer beskaffenheten att de upplyser om vad de anser man borde veta. Därmed uppfattar de flesta svenskar inte hur extremt landet är, speciellt i alla frågor som rör invandring. Däremot vet vi alla hur vi bör svara i enkäter om vad vi tycker. Att inte följa värdegrunden kan vara skäl för uppsägning.

  Någon organiserad högerextremism finns knappt, speciellt inte jämfört med autonomas våld mot alla de bestämmer är ‘fascister’, och definitivt inte jämfört med invandrares angrepp mot svenskar. Exakt hur läget är går inte att ta reda på då svenska Personuppgiftslagen (PUL 13§ 1998:204) förbjuder samkörning av register för att fastställa etnicitet gärningsperson-offer.

  Mitt råd är att Danmark bör förbereda sig på en flyktingvåg från Sverige. Som svensk kan jag inte annat än be om ursäkt för våra politikers uttalanden och för den ryggradslösa politik de fört. Själva kommer de aldrig att göra det. De valde att driva vad de kallar en generös politik för de räknade kallt med att resten av EU skulle skydda Sverige från konsekvenserna av deras beslut.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

 15. Af J. H ansen

  -

  Af Kim P Olsen – 7. november 2015 19:33

  Den uvidende Kim Olsen ved ikke hvad der foregår i Iraq og Syrien.
  Er Kim Olsen tilhænger af ISIS.
  Den opfattelse får man.
  Kim Olsen burde vide at når bo Nielsen sviner andre til, så får typer som bo Nielsen lige so K0 svar på tiltale.
  Men det fatter K0 fortsat ikke.

 16. Af J Hans en

  -

  Af Kim P Olsen – 7. november 2015 19:33

  En af de forbrydere som startede krigen i Iraq, Blair, er i øvrigt ikke enig med K0.
  I henhold til Blair opstod ISIS på grund af Iraq krigen.
  Men K0 er jo langt klogere end Tony Blair.
  Måske burde K0 sætte Tony Blair ind i tingene.
  I henhold til K0, så er det helt på sin plads at højreekstremister som K0 og bo Nielsen sviner normale mennesker til.

 17. Af J. Ha ns en

  -

  Af Kim P Olsen – 7. november 2015 19:33
  “Bo Nielsen
  Je ns Hans en er til gengæld god til at kalde dem som ved lidt mere end ham for n a z i s t e r.”

  Det ligger helt udenfor bo Nielsens og K0`s fatteevne, at når man kalder andre for stalinister, konvertitter og andet.
  Så risikerer man et mindre pænt svar.
  Typer som K0 og bo Nielsen har herrefolk mentalitet, og mener at de kan tillade sig ting som andre ikke kan.

 18. Af Søren Lassen

  -

  Her et eller andet som ikke stemmer: du skriver at Norge har haft 3 højreekstreme drab i de sidste 25 år. Anders Bering Breivik dræbte d. 22 juli 2011 8 personer med en bombe i Oslo og 69 personer på Utøya. Hvordan kan det blive til 3 i alt?

 19. Af J Ha ns en

  -

  Af Søren Lassen – 8. november 2015 8:08
  “Her et eller andet som ikke stemmer: du skriver at Norge har haft 3 højreekstreme drab i de sidste 25 år. Anders Bering Breivik dræbte d. 22 juli 2011 8 personer med en bombe i Oslo og 69 personer på Utøya. Hvordan kan det blive til 3 i alt?”

  Ja.
  En højreekstremist i Norge har dræbt flere end de højreekstremistiske og nazistiske mordere i Sverige tilsammen.

 20. Af preben jensen

  -

  Det går da forhåbentlig snart op for befolkningens flertal, at masseindvandringen….. at EU………. at Christiansborg-vrimlen af pludrende, pladderhumanistiske, historieløse, rødradigale, mandsfjendske/ familiefjendske kvinder og madammer………. udgør tre store trusler mod Danmarks fred og eksistens. De politiserende kvinder og feminister har fået alt for meget magt. De har tyranniseret og ødelagt utallige familier…….de har destabiliseret Danmark og hele Europa. Det kan ende med vores civilisation opsluges af idioti og morderisk vanvid.

 21. Af preben jensen

  -

  Det går da forhåbentlig snart op for befolkningens flertal, at masseindvandringen….. at EU………. at Christiansborg-vrimlen af pludrende, pladderhumanistiske, historieløse, rødradigale, mandsfjendske/ familiefjendske kvinder og madammer………. udgør tre store trusler mod Danmarks fred og eksistens. De politiserende kvinder og feminister har fået alt for meget magt.

 22. Af p jensen

  -

  Det går da forhåbentlig snart op for befolkningens flertal, at masseindvandringen….. at EU………. at Christiansborg-vrimlen af pludrende, pladderhumanistiske, historieløse, rødradigale, mandsfjendske/ familiefjendske kvinder og madammer………. udgør tre store trusler mod Danmarks fred og eksistens. De politiserende kvinder og feminister har fået alt for meget magt……………

 23. Af preben jensen

  -

  Indlæg kom ikke på??

 24. Af preben jensen

  -

  Det vil være klogest at stemme nej den 3. december, for et ja vil betyde at Danmark vil blive fuldstændig opslugt af EUs vanvittige politik. Et ja vil betyde demokratiets ophør, og indvandringskaos. Et ja vil være et ja til velfærdsstatens afskaffelse og svenske tilstande!! Læs BT, Berl., snaphanen, urias og den korte avis.

 25. Af Kim P Olsen

  -

  J Hansen

  Blair hævdede også, at Irak besad masseødelæggelsesvåben .

 26. Af Benny B

  -

  Af Rikard Höglund- 8. november 2015 0:13
  “Mitt råd är att Danmark bör förbereda sig på en flyktingvåg från Sverige. Som svensk kan jag inte annat än be om ursäkt för våra politikers uttalanden och för den ryggradslösa politik de fört.”

  En tak til Rikard Høglund for hans advarsel.
  Jeg håber inderligt at vores politikere læser med!

  Desværre er det vist ønsketænkning. Løkke virker mere optaget af at, spille “spillet” og af at læse hvilken vej vinden blæser nede fra Kejser Merkel, end Landets ve og vel.

  Stem nej til galskaben D.3 dec.

 27. Af J Hans en

  -

  Af Kim P Olsen – 8. november 2015 10:39
  “J Hansen
  Blair hævdede også, at Irak besad masseødelæggelsesvåben.”

  Ja.
  Men krigsforbryderen Blair mener åbenbart nu, at han ikke kan lyve sig fra alt.
  Den erkendelse burde Kim Olsen også komme til.

 28. Af J Ha ns en

  -

  Af Kim P Olsen – 8. november 2015 10:39
  “J Hansen
  Blair hævdede også, at Irak besad masseødelæggelsesvåben.”

  Ja.
  Men krigsforbryderen Blair mener åbenbart nu, at han ikke kan lyve sig fra alt.
  Den erkendelse burde Kim O. også komme til.

 29. Af Hr. J Ha ns en

  -

  Af Kim Olsen – 8. november 2015 10:39
  “J Hansen
  Blair hævdede også, at Irak besad masseødelæggelsesvåben.”

  Ja.
  Men krigsforbryderen Blair mener åbenbart nu, at han ikke kan lyve sig fra alt.
  Den erkendelse burde Kim Olsen også komme til.

 30. Af Svend Jensen

  -

  Man kan også med god ret sige: “Danske politikere – et ekstremt og let hyklerisk folketing”.

  Dertil kan tilføjes, at selvsamme politikere er nogle kujoner og bangebukse i forhold til Europas selvudnævnte kejserinde – Angela den Første – og hende trofaste vasal Hollande. Det bringer minder frem om det underdanige folketings iver efter at behage den tyske besættelsesmagt under anden verdenskrig.
  Samtidig opfører selvsamme politikere sig som bedrevidende herremænd og ridefogeder overfor de skatteplagede danske lønslaver. Disse umyndiggjorte stakler vil i fremtiden skulle dele deres fattigdom med uønskede danskerhadende folkemasser. som sætter deres dødsreligion over det verdslige demokrati.
  Intet over og intet ved siden af Sharia og Koranen – det er den nye grundlov for Danmark.

 31. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Ligesom i Sverige, Tysk sejr for godhedsindustrien nu i ugen hvor der blev indgået et krompromis imellem CDU – SPD – CSU at Tyskland fortsætter i endnu mere omfangsrigt mere indviklet byokrati af flere nye fornyede godhedsinstituationer…trancitzoner….asylcentre….indrejsecentre…registreringscentre… databank…residenspligt….men alle disse tiltag var ikke udgangspunktet, Merkel: “Vi har brug for ændring af det nuværende system, og beskyttelse af EU’ ydre grænser” det var ønsket fra start at sikre ydre grænser, istedet kastes Tyskland nu over i armene på godhedsindustrien kronede dage, det kender vi alt for vel igen fra Sverige, og fra de danske radikale hvor ondt det endte i islamistiskt volds kaos.
  Titlen dette tyske kompromis i ugen passer ganske præsist: ‘ Schwarz – Roter Fluchtlingskompromiss ‘ …. Tyskland bliver dystert middelalder sort – blodigt borgerkrigs rødt.
  CDU – SPD – CSU glemte helt i deres Fluchtlingskompromiss deres eget folk efterladt til dem selv, og de ydre grænser, derfor undergangen helt forudsigelig.

 32. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  “Rikard Höglund
  – 8. november 2015 0:13
  “Mitt råd är att Danmark bör förbereda sig på en flyktingvåg från Sverige. Som svensk kan jag inte annat än be om ursäkt för våra politikers uttalanden och för den ryggradslösa politik de fört. Själva kommer de aldrig att göra det. De valde att driva vad de kallar en generös politik för de räknade kallt med att resten av EU skulle skydda Sverige från konsekvenserna av deras beslut.”

  Ville ønske Danmark ville…….. men dansken som svensken selv 3′ rangs borgere i eget land, en uddøende race, om vi det nordiske folk havde stået sammen i timen imod islamisterne, men de folkevalgte svigtede, tabte alt da det gjalt…..”en mycket generös politik för de räknade kallt med att resten av EU skulle skydda os från konsekvenserna” …… vil jeg se den dag, disse enfoldige politikere den dag kavaleriet rykker ind, og de vil de rykker ind, de politikerne har glemt at den dag inge nåde, de folkevalgte kender selv straffen for landsforræderi, ingen smalle steder, de vil uden tvivel blive dømt som landsforrædere, hurtig dom og henrettelse!

  (obs. Rikard Höglund Svenske altid velkomne i Danmark )

 33. Af Hul igennem?

  -

  Og herhjemme holder hættemåger med skæg kæmpe nazifest lige midt i landets hovedstad.
  Og hvor blev AFA af? haha de sad og så vild med dans i villaen. Hyklere.

Kommentarer er lukket.