Velkommen til Cirkus Trepart

Af Bent Winther 15

Vi er til det første møde i de såkaldte trepartsforhandlinger, som statsminister Lars Løkke Rasmussen har inviteret til.

Mødet har ikke fundet sted endnu, men om ikke så længe vil formand for LO Lizette Risgaard, DAs direktør Jacob Holbraad og andre repræsentanter for lønmodtagere og arbejdsgivere møde op hos beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen for blandt andet at få flere flygtninge og indvandrere i arbejde.

Og her er, hvordan mødet meget vel kan komme til at forløbe.

 

Neergaard: Velkommen til. Dejligt I kunne komme. Vi skal jo tage fat på at løse et af Danmarks allerstørste udfordringer. Under halvdelen af alle ikke-vestlige indvandrere er i arbejde, og det koster samfundet mange milliarder og skaber store sociale problemer, kriminalitet, ghettoer og andet. Og snart kommer der med flygtningestrømmen og familiesammenføringer endnu flere. Det har regeringens højeste prioritet at …

 

Risgaard: Ja, ja, inden du kommer for godt i gang med det der integration, så håber jeg meget, at vi også kommer til at tale om andre vigtige sager: Arbejdsmiljø, erhvervsskoler og efteruddannelse for eksempel. Vores medlemmer har et stort efterslæb og …

 

Neergaard: Vi skal nok nå det hele. Regeringen er indstillet på at gøre trepartsforhandlinger til en vigtig institution til at løse nogle af de udfordringer, vi står over for. Og jeg er jo selv tidligere direktør i DA. Men først integrationen. Hvis det lykkes at lande en god aftale om det, så kan vi gå videre til de næste emner.

 

Holbraad: Vi vil altså også gerne have sat overførselsindkomsterne ned og gjort noget ved bureaukratiske regler og de alt for høje udgifter for virksomhederne. For slet ikke at tale om skatten…

 

Risgaard: Og hvad med praktikpladserne???

Neergaard: Nu må vi tage det i den rigtige rækkefølge. Og integration af flygtninge og indvandrere på det danske arbejdsmarked er uden sammenligning det vigtigste og altoverskyggende emne. Vi er alt for dårlige til at integrere, vi har diskuteret det i 30 år. Mindst. Og det fungerer ikke. Nu skal det være.

 

Risgaard: Vi går altså ikke med til indslusningsløn. Hvis du kommer med det igen, så er vi skredet lige med det samme. Goodbye.

 

Holbraad: Det vil jeg også sige. Det skal politikerne slet ikke blande sig i. Så er det slut.

 

Neergaard: Ro på. Jeg lover ikke at nævne ordet indslusningsløn, men så skal I også love at tage jeres ansvar meget alvorligt. Kan vi finde nogle modeller, hvor vi kan få de her grupper hurtigere ind på virksomhederne ved hjælp af en bedre tilrettelæggelse af tilskudsordninger og danskundervisning for eksempel?

 

Holbraad: Så længe det er det offentlige, der betaler løntilskuddet, så fint for mig.

 

Risgaard: Nu skal du jo vide, at vores 3Fere ikke er alt for vilde med en unfair konkurrence fra nogen, der er billigere for arbejdsgiveren at ansætte. Ikke noget dumping. Jeg skal jo også have aftalen godkendt i mit bagland. Og øhhh, du så, hvordan det gik sidst, da Bjarne Corydon forsøgte … De kan godt være ret svære.

 

Neergaard: Ja, vi skal have alle med. Men det er jo vigtigt, at I også byder ind med, hvad I kan bidrage med til en bedre integration. Det er ikke noget tag-selv-bord, snarere et sammenskudsgilde, hvor alle har en ret med.

 

Holbraad: ???

 

Risgaard: ???

 

Neergaard: Ja kom nu. Hvilken ret har I med? Historisk har vi gennem trepartsforhandlinger kunnet at løse store samfundsproblemer, som har truet vores velfærdsmodel. Tænk på arbejdsmarkedspensionerne.

 

Holbraad: Jeg synes, at det er en god idé, hvis man fordeler flygtningene bedre, efter hvor der er job at få. Det vil hjælpe.

 

Risgaard: Ja, jobcentrene skal være bedre. Meget bedre. Det var en kæmpe fejl, at kommunerne overtog de opgaver.

 

Holbraad: Det er jeg enig i. Da vi styrede jobformidlingene, var det bedre. Vi må sørge for at kommunerne bliver bedre til at formidle jobbene.

 

Risgaard: (nikker) Og der skal penge på bordet. Der kommer ikke nogen aftale uden flere penge.

 

Neergaard: Men om ganske få år vil virksomhederne jo mangle arbejdskraft mange steder, så det er da også i jeres interesse at det lykkes med integrationen, så flere kommer med.

 

Holbraad: De meldinger, vi får, er, at virksomhederne først og fremmest har brug for højt kvalificeret arbejdskraft og faglærte. Og dem vil vi altså hellere rekruttere fra udlandet. Man kunne godt gøre det nemmere for virksomhederne at rekruttere fra udlandet. Kan vi ikke tage det med på dagsorden?

 

Risgaard: Det bør i hvert fald være et krav, at alle der ansættes med løntilskud skal være medlem af en fagforening fra dag et. Det vil få de her forhandlinger til at glide bedre, hvis vi kunne enes om det.

 

Neergaard: I skal jo vide, at det længere perspektiv i det her er, at der kan komme en lovbestemt mindsteløn. Det har man jo længe barslet med i EU. Vi kan ikke have tusindvis af migranter gående rundt i EU uden noget arbejde.

 

Risgaard: Det gør I bare ikke!!!

 

Holbraad: Er det en trussel. Nu synes jeg, at det bliver ubehageligt. Den danske model …

 

Neergaard: Jeg tror, vi stopper her og mødes igen om en uge eller tre. Næste gang vil I blive afkrævet en adgangsbillet for overhovedet at være med til de her forhandlinger. Det vil jeg lige snakke med Løkke om.

 

15 kommentarer RSS

 1. Af Uffe Staulund

  -

  Jeg ved godt, at jeg er gammeldags, men hvad var det, som var galt med mesterlæren?

  Min egen uddannelse var på Flyvevåbenets Konstabelskole. Der blev uddannet mange, som gik på Teknikum og blev ingeniører eller diffunderede ud i erhverslivet.

  På teknikum var vi en blanding af mesterlære folk og forhenværende konstabler fra alle tre værn.

  Det var en dejlig tid, og min klasse fra Teknikum, som alle er på pension nu, har generelt klaret sig godt.

  Vi havde SU, men den var forældreindtægt bestemt og så kunne man tage bankgaranterede lån.

  Hvad er der sket, med dagens uddannelser, siden der er så megen gråd og tænders gnidsel?

 2. Af kurtis jensen

  -

  Hele Danmark er pt et cirkus. Vi er atter til grin i hele verden. Hygge er dansk og kan ikke oversættes…

 3. Af Henrik Knage

  -

  Det er indledt et regulært droneangreb på de fordanskede modeller, der blev strikket sammen i huj og hast på et tidspunkt, hvor de respektive fagforbund stadig havde en form for respekt over for deres forhandlingsparter.

  I dag er langt de fleste faglige organisationer en skygge af sig selv, og selv om de 3F er fusioneret med bl.a. mit tidligere forbund (Tømrer & Snedkerforbundet), er forbundene mere splittede nu end nogen sinde tidligere. Og derfor har arbejdsgivere og regeringen relativt let spil over for lønmodtagerne – de (arbejdsgiverne) kan så at sige få det som de vil.

 4. Af Ole Skovgaard

  -

  Er man ikke politisk er villig til, at prioritere og dette indebærer at reducere den offentlige sektors størrelse. Således at skatter og afgifter kan nedsættes og borgernes leveomkostninger afledt deraf kan nedsættes. Ja så vil alle tiltag i eks Cirkus Trepart (Som Bent W) så malende beskriver 3 parts forhandlingerne ikke løse noget som helst, men blot sætte en stoleleg igang. Skal beskæftigelses problemerne løses skal der “tænkes” ud af boksen; eks kan man ansætte mange flygtninge til indslusningsløn i kommunikationsbranchen. De skal så hovedsageligt beskæftige sig med, at taste historier ind på Facebook og Twitter, når disse skal løbes igang til det næste internationale “Rundhyl”.

 5. Af Uffe Staulund

  -

  Jeg kan undre mig over, at LO og DA ikke selv kan løse det problem med overenskomstforhandlingerne.

  I gamle dage var det et gratis show for DR.
  Efter et stykke tid gik forhandlingerne i hårknude, så kom forligsmand Mette Koefoed Bjørnsen ind i billedet.

  Det kom krise efter krise, og der blev forhandlet bag lukkede døre i dagevis, og til sidst kom den hvide røg. Nu var der lavet et forlig, som så skulle til urafstemning blandt medlemmerne.

  Medlemmerne skulle tage stilling til, om de ville tage sig til takke med 14,83 kr mere i timen, samt ekstra feriepenge om 2 år.

  I dag er der anderledes boller på suppen, der er omkring 875.000 medlemer tilbage, som Harald Børsting m.fl. ikke har fået jaget væk.

  Timelønnen lå i 2013 mellem 220 kr og 270 kr.

  Hvis arbejdsgiveren giver 10% lønstigning, og staten giver 10% skattelettelse, så bliver det til noget.
  Hvor skal pengene komme fra?

  Mere produktivitet og mindre pjæk det giver 5%, så kan man snuppe penge fra Ulandsbistanden. Det vil genere de afrikanske diktatorer og ramme Mercedes Benz og Kraskolnikov og Bofors produktionen, men de klarer sig nok.

  DR og TV2 går glip af en masse tomgangs TV, og eksperterne som sidder og venter aggressivt ved telefonen bliver skuffet.

  Fattig Carina og dovne Robert kan vel også bidrage med noget, hvis de vil.

 6. Af Hul igennem?

  -

  Jeg vil gerne bede om mere politi.
  Meget mere politi.
  mvh

 7. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt forsvinder, med usvigelig sikkerhed, ca en million manuelle danske arbejdspladser i løbet af de næste 5-10-15 år. Og bliver ikke erstattet af nye arbejdspladser, på nær en håndfuld super specialister!

  Men de fæle fakta er selvsagt et uvedkommende emne, som såvel regering som arbejdsmarkedets parter holder snotten langt væk fra.

  FY FØJ DA – det har jo ikke noget med integration af funktionelle analfabeter at gøre!

 8. Af Finn Bjerrehave

  -

  Cirkus Danmark, netop fordi man politisk ikke accepterer Farum,s Peter Brixtofte som måske var den eneste kommune / borgmester, der brugte værktøjet til at få alle i beskæftigelse ingen bander samt alle på offentlig forsørgelse skulle tjene Farum, hvor sloganet lød: Alle borgere hjælper Farum, Farum hjælper dig.
  Denne udvikling/ afvikling druknede i god Rødvin, og de gode resultater , gemt på lossepladsen, og hvad bilder Danmark sig ind.
  Farum ku Danmark kan ? Finn Vig

 9. Af Niels Juul Hansen

  -

  Tak Bent Winther – herligt at, at humoren også trives på højrefløjen. 🙂

  Og med de efterfølgende indlæg fortsætter komikken – men nok ikke frivilligt!

 10. Af Henrik Knage

  -

  De faglige organisationer i Danmark har jo nærmest overlevet sig selv, ved at skyde sig selv i foden, dels ved at have været gået med til at begrænse strejkeretten, samt mistænkeliggørelse af egne medlemmer, når de står i arbejdsløshedskøen.

  De der fagforeningsbosser/pampere har haft alt for travlt med at “pleace” de skiftende regeringer, i håb om at få en taburet i Folketinget på en senere tidspunkt, efter at have gjort det som der er blevet sagt.

  Det er rent “kammerateri” fra øverst til nederst, samt evig leflen for laveste fællesnævner, og eksklusiv aftaler.

 11. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt vil ca en mill manuelle danske arbejdspladser (incl journalister) stadig forsvinde over de næste 5-10-15 år, overtaget af næste generation robotter og langt mere intelligent software.

  Hvad skal såvel veluddannede som funktionelle analfabeter beskæftige sig med i morgendagens Danmark / verden – med millioner af jobs der ikke længere findes, og meget få nye kommer til?

 12. Af Uffe Staulund

  -

  @ Niels Juul Hansen,

  Du har ret, det er til at græde over, at arbejderen han får 100 kr mere i timen. Når han har betalt sin skat så er der 50 kr tilbage. Så kommer der lige en lille miljøafgift på 10 kr, vi skal passe på vores allesammens natur, ikk’?
  Så stiger fagforeningskontingentet med 5 kr. Administration er jo dyr, og der skal lige betales et par mill. til Socialdemokratiets valgfond og vi giver også til SF og måske enhedsliste, for at de ikke skal føle sig snydt. Og så er der løbende møder i EU, samt den store årlige Europæiske LO-kongeres i Lisabon. Samt verdenskongressen i Rio, men det er kun hvert 3’die år

  De 35 kr som er tilbage skal dække prisstigninger for familien, men lønstigningen skal fejres med en tur med hele familien.

  Så den 10 år gamle Wartburg bliver pumpet og turen går til grænsen, hvor traileren fyldes op med øl og vand samt Matadormix. Det koster under det halve i grænse butikken, fordi Skat er så grådige og momsen er så høj i Danmark, så der købes dobbelt ration fordi traileren kan fyldes helt op, det kan benzintanken også, for der er jo 100 km hver vej, men hvad gør det, for familien fik en tur ud af det.
  For alle de penge familien har sparret ved at køre syd for grænsen, holder man en grillfest for venner og naboer, og det sociale skal man dyrke og nyde.

  Det store trepartsforhandlings show giver god omsætning for Pressen, Djøfferne i LO og DA, samt arbejdsministeriet. Spænding for befolkningen foran fjernsynet. DR sparer at leje en dyr Zentropa film og vise genudsendelser, som skulle have været vist i stedet for indslagene om overenskomstforhandlingerne.

  Den årlige lønningsposen vil være ca 60.000 kr større end før overenskomstforhandlingerne, og det er også en slags penge.

 13. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt apropos cirkus trepart og uddannelse. Iflg JP.dk “Hver syvende folkeskolelærer har ingen læreruddannelse”. Big surprise – jeg troede faktisk tallet var meget større!

 14. Af preben jensen

  -

  De officielle tal for arbejdsløsheden kan man jo heller ikke regne med, ligesom man ikke kan stole på ret mange andre statistiktal. I virkeligheden har en social katastrofe længe været under udvikling også på dette område. Men da de sociale ulykker forstyrrer billedet af at danskerne er verdens lykkeligste folk (kun overgået af nordkoreanerne), er det begrænset hvad medierne fortæller om de utallige tragiske skæbner ovenpå massefyringerne, det offentliges spareøvelser, firma-konkurserne, bank-krakkene og adskellige branchers nedture osv.

 15. Af Benny B

  -

  Farlig cocktail.
  Arbejdsløse Danskere og indvandrere som skal have deres jobs med tilskud.
  Godt tænkt venner.
  Perfekt optakt til en borgerkrig.
  De er så småt begyndt i Sverige.
  Nej, de fremmede skal vente i lejre til, de kan komme hjem og de skal ikke integreres.

Kommentarer er lukket.