Der er stemmer i vrede som aldrig før

Af Bent Winther 66

Den kommer fra alle steder. Vreden. Og den vokser tilsyneladende med en enorm hast i disse år. Vreden mod det politiske system, mod de åbne grænser, ekstrem ulighed, og mod den politiske klasse og alle dens privilegier. Den kompromissøgende midterpolitiker, som lever af at finde forstandige og holdbare politiske løsninger er udsat for et stormangreb i store dele af den vestlige verden. Om få år er det ikke længere utænkeligt, at Donald Trump er præsident i USA, Marine Le Pen i Frankrig, og socialisten Jeremy Corbyn, premierminister i Storbritannien. Alle rider de på ryggen af de vrede vælgere, samtidig med at de blæser liv i deres ofte uartikulerede protest.

 

I denne uge var politiske rådgivere fra næsten alle danske partier i New Hampshire USA for at aflure de seneste tendenser og lade sig inspirere af den amerikanske primærvalgkamp. Og hvis de ikke vidste det i forvejen, så kom de i hvert fald hjem med en kraftig påmindelse om, at de bliver nødt til at forholde sig til den politiske protestbølge, som skyller hen over de vestlige demokratier fra både højre og venstre. Måske har vi kun set begyndelsen, og ingen ved rigtigt, hvor det fører hen. De, der jubler over de to vindere fra primærvalget i New Hampshire – Donald Trump og Bernie Sanders – føler sig tydeligvis forrådt af det politiske establishment. De er blevet overset og efterladt på perronen, da toget satte i gang igen efter den dybe økonomiske krise. Og er parat til at gå meget langt i deres protest og søgen efter stærke alternativer.

 

Igennem nogle år har vi i Europa været vidne til, at den politiske midte skrumper og det, der er kaldt for højre- og venstrepopulistiske partier har vundet frem. Se på Front National i Frankrig, se på Podemos i Spanien, Sverigedemokraterna i Sverige, regeringspartiet Syriza i Grækenland eller Ukip i Storbritannien. Eller se på det seneste folketingsvalg i Danmark, hvor de »regeringsbærende partier« fik det dårligste valg siden 1973.

 

Men måske er det kun småting i forhold til det skred væk fra midten, som ved denne uges primærvalg i New Hampshire rystede de to store etablerede partier. Hos Republikanerne vandt milliardæren og provokatøren Donald Trump, som vil bygge en mur på grænsen til Mexico, holde muslimer ude fra USA, indføre tortur og tvinge amerikanske virksomheder til at investere i jobs i USA frem for Kina. Hele 34 procent af de republikanske stemmer fik han. Hos Demokraterne fik socialisten Bernie Sanders, der indtil for nylig var en uafhængig outsider, som ingen regnede med, hele 60 procent af stemmerne på at ville gennemføre »en revolution,« brandbeskatte bankerne på Wall Street, gøre uddannelse gratis og hæve mindstelønnen til det dobbelte. Det lyder måske i europæiske ører ikke så yderligtgående, men det er det i USA.

 

Begge præsidentkandidater vinder vælgernes opbakning og store jubel med benhårde kampagner mod Washington, mod medierne, mod systemet og dets uduelige politikere, mod lobbyisterne og de penge der styrer amerikansk politik. Hvordan præsidentvalget ender, er for tidligt at sige. Men tendensen i det amerikanske primærvalg er en historisk polarisering drevet af millioner af utilfredse og vrede vælgere. Nok er nok. Sanders har et fast tag i de unge, som oparbejder en enorm studiegæld og ikke har oplevet andet end krise og massearbejdsløshed i deres liv. Donald Trump appellerer til alle, der bare vil noget nyt og gøre Amerika »great again.« Og de elsker hans frygtløse fornærmelser af alle, der er noget ved musikken. Det republikanske parti er i chok og har været det længe, mens alvoren for Demokraterne kun langsomt er ved at snige sig ind. Hillary Clinton er trods alt stadig favorit til at blive nomineret.

 

De senere år har vist, at Midten både i Europa og USA får stadig sværere ved at bevare magten – selv med nye opfindsomme midterkoalitioner og samarbejder mellem centrum-venstre og centrum-højre, som skal holde fløjene ude. Dem har man set i Tyskland, Sverige, Holland og andre lande. De på sin vis rationelle protestvælgere vil noget andet end midten, og har for længst opdaget, at de etablerede partier kun har meget vage og utilstrækkelige svar på de negative konsekvenser af de åbne grænser og den globale frihandel. Det gælder både de voldsomme flygtningestrømme, arbejdspladser der flytter til lavtlønslande og den ekstreme både geografiske og indkomstmæssige ulighed, som er fulgt i kølvandet på globaliseringen. Fløjpartierne står parat med lukkede grænser, mure, begrænsninger af frihandel eller høje skatter. Og de vinder.

 

Det store spørgsmål er, om Midten kan beholde magten eller vinde den tilbage uden at give køb på den globalisering, som siden 1990erne har været den drivende kraft i verdensøkonomien og de etablerede partiers altoverskyggende projekt.

 

66 kommentarer RSS

 1. Af Niels B. Larsen

  -

  @ P CHRISTENSEN

  Fordi der ikke er andre at stemme på.

  Men folk bliver ikke ved med at stemme med pennen. På et tidspunkt gør de det med geværet.

 2. Af N Jensen

  -

  Lad os lige repetere et par af statsminister LLR’s absurde udtalelser:

  1)
  Ekstremister har voldtaget islam !
  (Sagt med forhåbentlig påtaget bestyrtelse)

  2)
  Vi skal passe godt på Danmark !
  (Det er vel statsministerens fornemmeste opgave ?)

  3)
  Der findes ikke nogle nemme løsninger
  Helt enig, hvis forudsætningen er at man ønsker en grænseløs, EU enhedsstat, uden demokratisk kontrol. Dette ønske deles vist ikke af flertallet i befolkningen

  Mit råd til Thulesen Dahl:

  Giv LLR et ultimatum:
  Enten indfører du en egentlig paskontrol ved den Dansk/Tyske grænse, eller vi stiller et mistillidsvotum til regeringen.

  I og med at LLR selv har anført “at vi skal passe godt på Danmark”, og at han selv har svigtet denne opgave, må en rigsretsag mod LLR være oplagt.

 3. Af torben laursen

  -

  Niels B. Larsen – “stemme med geværet”??? Hvordan skulle danskere kunne gøre det?
  Ingen må få et våben til at beskytte sig selv med i hjemmet – trods ekstreme hjemmerøverier! Man må ikke engang have en lommekniv i bilen o.s.v.
  Peberspray – nej det er forbeholdt de kriminelle der åbenbart har alle våben.
  Politiet kommer ikke ud til indvandrerdrenges plyndringer i netto-butikker og andre steder. Politiet FINDES IKKE MERE I DANMARK.
  Hvad kan vi borgere gøre? Emigrere? Nok den eneste løsning eftersom ingen andre lande kan være så tåbelige i deres åbne-grænse-politik som Løkke/Pinds.
  Og , ja, Benny B., selvfølgelig er DF ikke medvirkende til at Danmark nu er smadret, hvilket som du skriver skete allerede fra starten af firserne. DF bliver trynet af medierne, pamperne, sosserne, og de unge der jo får det hele indoktrineret igennem deres pædagoger.

 4. Af Niels B. Larsen

  -

  Kommer tid, kommer råd, Torben Laursen.

  Folk i det gamle Jugoslavien havde vist heller ikke ret til at bære våben. Det forhindrede ikke borgerkrigene dernede.

  Det vil heller ikke forhindre den her i landet.

 5. Af georg christensen

  -

  “Stemmer”, i vrede , stemmer fra Eurofolket, stemmer, som “magtbegærdet” ikke før har oplevet. Stemmer , som i vrede , let sætter et X ,det forkerte sted.

  Stemmer fra et ” Europafolk”, som tydelig ser sig i sin egen opløsnings proces, og intet forsvar har.

  Stemmer fra nær og fjærn , som føler sammenhørighed og en ny begyndelse,

  Stemmer ,som mangler “værdi beskrivelse” af sammenhold.

  Stemmer , overalt derude i Europa , vil sørge for “selv opløsningen”, hvis ikke både politiske som religiøse “magtbegærligheder” endelig får styr på sig selv.

 6. Af Niels Peter Lemche

  -

  Niels B. Larsen,

  Det gamle Jugoslavien havde et af de mest veludviklede hjemmeværn, der fandtes. Det var vist snarere således, at alle havde våben og våbentræning. At de så brugte det indbyrdes, er en anden sag.

 7. Af georg christensen

  -

  EU borger stemmer i vrede. Eu har indtil nuet, kun opført sig som en såkaldt “frihandels union”, hvor frihandel kun virker som en illusion, hvor “Eu folket” altid betaler når noget går galt, Se bare på den gamle såkaldte “finanskrise”, medens illusionen ufortrøden fortsætter med tilskud og fradrags muligheder ud over alle grænser. Frihandel, med “socialhjælp” fra enkelte lande , er ikke andet som en gylden “illusion”. Frihandel bygget på forskellige grundlag (vilkår), har intet med frihandel at gøre.

  Dette nuværende Europæiske system, er forlængst kulsejlet.

  Hvis ikke snart en fuldstændig “nytænkning” sættes på banen, vil “kollapsen” u undgåelig være løsningen.

 8. Af georg christensen

  -

  Endnu en “stemme” i vrede overfor Danmark, men især for Europa (Russerne og Tyrkerne inkluderet).

  Hvilket grundlag er vi i stand til at bygge nye arbejdspladser på?. Europa i dag, har fuldstændig misforstået at “VIDEN OM ?” overalt er grundlagt for nytænkning.

  Det nuværende Europa er stadig bygget på Enevældens principper og dennes selvopløsning.

  Det er sørgeligt og trist at se Europatankegangen gå til grunde i sine egne “traditioner” såkaldte “kulturelle” (fidusmagerier), også kaldet (lobbyisme,maffionisme eller terroisme). I stedet for at spørge: På hvilket grundlag bygger vi et nyt Europa på. Hvad er “folkets viden” baseret på”?.

  En viden om?. som “folket” let kan forstå og samlet kan tilslutte sig for i fællesskab ,bare nogenlunde samlet tør telslutte sig, hvis magt begrædet endelig tør åbne sig og ikke længere gemmes i hundrede år i forsøget på at skjule sig selv og dermed virker destruerende overfor al fremtid´s tankegang.

  Det nuværende Lobbyist (terroist) styrede Europa er allerede “kulsejlet”. Det må bare ses i øjnene. Reparation u nødvændig, nybegyndelse må fordres.

 9. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Niels B. Larsen

 10. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Niels B. Larsen

  P. Christensen spørger:

  “Hvis der er stemmer i vrede, hvorfor bliver vælgerne så ved med at sætte kryds ved dem der gør dem vrede?”

  og du svarer:

  “Fordi der ikke er andre at stemme på. Men folk bliver ikke ved med at stemme med pennen. På et tidspunkt gør de det med geværet”.

  Man kunne jo passende spørge P. Christensen selv, hvorfor han selv stemmer på politikere, som gør ham vred.

  Hvorfor er der ikke nogen af de vrede og frygtsomme, der selv stiller op som politikere. Hvis de vrede og frygtsomme opnår flertal, så kan de føre den politik, de mener er fornuftig. Sådan har demokratiet i Danmark ellers fungeret i årevis

  Det er da rablende vanvittigt, at et utilfreds mindretal skal ty til væbnet revolution.

  Godt vi har PET til at holde øje med undergravende virksomhed.

 11. Af Benny B

  -

  Vreden er et symptom på migrationspolitikken og den venstredrejede presse, der bruger vores og alle midler på, at hænge Danskerne ud som fascister, nazister og voldtægtsforbrydere.
  Bornedals 1864 film er pragteksemplet på tilsviningen af Danskerne, gjort til en pris på 164 millioner af Danskernes skattepenge.
  Det lyder af mange penge, men det er jo bare hvad der svarer til 3 ugers migranthøst.
  Forrige uges migrant høst var på 241 og det skal jo ganges med 228000,- hvilket ender med en ugepris for åbne grænser og åbne kasser på 53 millioner.

  Vink farvel til pensionen og dine børns fremtid i et sikkert land.

 12. Af Arne Hornborg

  -

  Det er på høje tid at ordet VREDE kommer på tale, bliver brugt.
  Igennem mange år er det ord ikke blevet anvendt, ikke blevet brugt som det burde have været.
  Førhen hed det altid: Fremmedfjendskhed, berøringsangst, umenneskelig opførsel, noget der blev sammenlignet med nazisme.
  Ingen af os, eller nok de fleste, led ikke af de beskyldninger, men mange af os var, rigtig godt gammeldags gale i skalden, var virkelig VREDE over de mange ,,fupasylanter” og ,,bekvemmelighedsflygtninge” der invaderede Danmark. Følgerne heraf kender de fleste af os.
  ,,Vredens Dag”. Nyt lys forude. Selv Socialdemokraterne er vågnet. Har, desværre, alt for sent erkendt problemerne.
  Nu mangler vi blot at politikerne erstatter de forblommede ord med handling.
  Det sidste års katastrofale flygtningekaos, har åbnet øjnene på mange mennesker, også blandt politikerne. EUs totale fiasko med Merkel i spidsen inviterede alle og alt til Tyskland, hvorefter hun sendte dem gladeligt videre til Skandinavien.
  Her er der virkelig grund til VREDE.

 13. Af Niels B. Larsen

  -

  @ NIELS JUUL HANSEN – 14. FEBRUAR 2016 1:08

  Du spørger, hvorfor de vrede ikke selv stiller op som politikere.

  Jeg kan kun svare på egne vegne og mit svar er som følger:

  Jeg stiller ikke op af 2 årsager. For det første fordi jeg som 70-årig i løbet af et par måneder føler mig for gammel og for det andet fordi jeg har mistet tilliden til, at det kan gøre en forskel at komme i Folketinget.

  At jeg ikke gør åbent og væbnet oprør skyldes dels alderen og dels at jeg trods alt er tilhænger af demokratiet.

  På den anden side finder jeg så også, at politikerne træder demokratiet under fode ved at lægge større vægt på internationale aftaler (som de ofte har indgået UDEN at spørge befolkningen – i Flygtningekonventionssagen endog uden at spørge Folketinget i 1951), udenlandske organisationer (EU, FN) og udenlandske politikere (Merkel, Sprit-Juncker) end på deres egne vælgeres meninger.

  Alle politikere hyler op om en fælles EU-løsning på folkevandrerspørgsmålet. Vel vidende, at en sådan løsning er umulig, da politikerne står i alle 4 ringhjørner og ikke er indstillede på kompromis.

  Alle politikerne ved, at løsningen er national og hedder grænselukning og opsigelse af Flygtningekonventionen, men de holder indbyrdes hinanden i skak og sælger derved mere og mere af deres lande til barbarerne sydfra.

  Derfor skubber politikerne mig og andre længere og længere i retning af udemokratiske metoder; der er en grænse for, hvad vi kan og skal affinde os med.

  Politikerne kan være glade for den selvbeherskelse, danskerne er i besiddelse af. Spørgsmålet er blot, om den selvbeherskelse leder til vores undergang.

 14. Af Niels Peter Lemche

  -

  Ja, Benny B, du kan altså ikke lide ‘entartete’ kunst! Frem med trommesalsbillederne, alt der ikke er kompliceret. Men kunsten har jo udviklet sig siden Eckersberg (hvis du da kender ham).

  1864 er en fuldstændig legitim fortolkning af et begivenhedsforløb. Du er uenig (og jeg nok også), så det er op til dig at producere et alternativ. Det er bare at komme i gang; men det er så let at kritisere andre.

 15. Af Niels B. Larsen

  -

  @ NIELS JUUL HANSEN

  Mit svar er tilsyneladende for stærk kost for ‘Tanten’, så det må du undvære. 🙂

 16. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Niels B. Larsen

  Der er næppe to på debatten, der er mere uenige end dig og mig, når det drejer sig om flygtninge og indvandrere.

  Men vi har dog været i stand til at debattere i over 10 år med argumenter, som vi nok aldrig bliver enige om, i stedet for tilsvininger.

  Det synes jeg er ret godt gået.

Kommentarer er lukket.