Så bland dig dog udenom

Af Bent Winther 19

Sundhedsstyrelsen har netop overstået en kampagne med det kække navn »Get Moving«. På en af de små film, som deles på nettet, står den veltrænede koreograf og mor til to Toniah Pedersen på Amager Strand og fortæller, at man som forældre i stedet for at tage bussen eller bilen et sted hen med børnene kan tage cyklen, løbehjulet eller rulleskøjterne. Tak for det.
Målet er at få ungerne til at bevæge sig 60 minutter om dagen – tænd stopuret – og Toniah Pedersen ved godt med hovedet lidt på skrå, at det kan være svært i en travl hverdag. Pyha, der er nogen, der forstår os.
Alene i år har Sundhedsstyrelsen seks af den slags adfærdsregulerende kampagner. Efter sommerferien handler det om rygning, kondomer, KOL, influenzavaccinationer og alkohol på festivaler. Det moralske pegefingersamfund er over os. Og det skyldes ikke kun offentlige millionkampagner.

Hvis der er et ord, der i dag styrer vores liv mere end nogensinde og langt mere end lovgivning, påbud og risikoen for straf, så er det ordet »bør«. Man bør opføre sig ordentligt. Aldrig har vi blandet os så meget i hinandens liv. Med de sociale medier som moralsk overdommer er vi godt i gang med at udvikle et samfund, hvor vi hele tiden overvåger hinanden og sammenligner os med andre.

Ét er kampagner fra Sundhedsstyrelsen, men medier, selvhjælpsbøger, »eksperter«, blogs og indlæg på sociale medier flyder over med gode råd og løftede pegefingre. Ikke bare i forhold til at børnene skal tage cyklen, på jobbet, i demokratiet, i skolen, i sportshallen eller på villavejen, men helt ind i det private rum og vores inderste liv, bliver der givet gode råd og vogtet på moralen. Hvordan bør vi spise, hvor meget motion, hvor meget eller lidt rødvin, bør vi drikke, hvordan bør vi opdrage vores børn, og hvornår i livet skal vi få dem, hvilke korrekte ord, bør vi bruge, og hvor mange gang, bør vi have sex med partneren.

Det sidste blev i denne uge behandlet i en artikel i magasinet Vores Børn. En gruppe forskere i Colorado, USA, har undersøgt, hvor mange gange man bør gå i seng med sin partner ud fra en tese om, at hyppig sex gør os lykkelige og er med til at opretholde et godt og stabilt parforhold. Det overraskende svar – og nu kommer det – er, at det kan man ikke sige noget præcist om, fordi det kommer an på, hvor mange gange andre har sex: »Det, der gør folk lykkelige, er at tro, at deres frekvens af seksuelle relationer er højere end andres,« forklarer sociologiprofessor Tim Wadsworth til Huffington Post.

Jo mere, samfundet mener, at man »bør« alt muligt, desto mere føler alle andre, at de er i deres gode ret til at blande sig i andres personlige liv. Det moralske »bør« pakkes nok ind i en bekymring for, om andre er lykkelige, lever sundt, om de behandler deres børn og medmennesker ordentligt og ikke ødelægger miljøet.
Men resultatet er, at det er med til at gøre os alle sammen ens. Hvis vi gør som man bør, bringer det os på linje med alle de andre ordentlige mennesker.

Det har reklamebranchen for længst opdaget både, at den moralske sociale kontrol er styrende for vores forbrug, og at vi gerne vil være ligesom alle de andre. Jo mere individualiserede, vi tror, at vi er, desto mere løber vi i samme retning uanset om det handler om, hvilket kvarter, det er cool at bo i, boligindretning eller den mad vi serverer for gæsterne lørdag aften. Engang var det landgangsbrød og fondue, der var lige i øjet til parmiddagen.

Når kommuner og offentlige organisationer overvejer, hvordan de ændrer borgernes adfærd, så hyrer de et PR-bureau til at lave en kampagne, som spiller på vores moralske værdier. I metroen kan man på skilte i en humoristisk stil læse, at man bør lade andre komme ud først, før man selv går ind. Man bør også spise mere grønt, og i København bør kvinderne tælle deres æg, og mændene bør gå mere til lægen. En kampagne er meget lettere at iværksætte end forbud og afgifter. Men resultatet er, at de ud over hele samfundet lægger en kvælende moralsk sky, som alle må forsøge at manøvrere i. For lovgiverne er det både en ønskeposition og med til at gøre dem arbejdsløse.

Engang sværgede de til at regulere adfærd gennem økonomiske incitamenter: F.eks. højere afgifter eller tilskud, hvis man vil have borgerne til at tage toget – eller rulle­skøjterne – i stedet for bilen, stoppe med at ryge, isolere villaen og varme den op med fjernvarme i stedet for. I dag får vi i stedet et venligt løft med pegefingeren og et »diskret« puf – det som med et engelsk udtryk kaldes nudging. Og hvem vil ikke gerne være en god samfundsborger, ligesom sådan cirka alle de andre?
Når forældre sender børn i skole – til tiden – bør de have passende tøj og spidse blyanter med, deres madpakke bør være sund og varieret, de bør være forberedte og bøgerne pakket ind. Er der slinger og tegn på, at barnet mis­trives, kan de indkaldes til en »bekymringssamtale« og i sidste ende indrapporteres til kommunen. Når klassens trivselsgruppe arrangerer skovtur for forældre og børn, bør alle have en hjemmebagt kage med.

Sådan kunne man blive ved: Man bør ikke smide sin pizzabakke i Kongens Have midt i København, især ikke hvis Timme Bisgaard Munk senere kommer forbi på sin daglige løbetur. Man bør ikke sige »neger« eller »hottentot« – og da slet ikke overveje at tænde en cigaret på legepladsen. Man bør tænke på miljøet, klimaet, de sultende i Afrika, etniske minoriteter, sundheden, børnene, de syge og dem, der har allergi, og så tage sikkerhedsselen på i bilen og styre jernhesten hensynsfuldt på cykelstien.
Og alt bliver kommenteret på Facebook, alle har en mening, og kun de færreste tør skrive: Bland dig dog udenom og pas dig selv, idiot. Jeg bestemmer selv over mit liv. Men selvfølgelig tager vi da cyklen, som »man« bør – og naturligvis sætter vi da ungerne i gang på løbehjul og rulleskøjter eller med at lege trillebør på stranden, så de kan få de anbefalede 60 minutters motion om dagen.
Selvfølgelig gør vi da det …

19 kommentarer RSS

 1. Af Javier Martinez

  -

  Naturligvis drejer “bør” sig om tid, lighed og penge også!

  Overskud er baseret på, surprise, overskud

  At alt bliver ens er mere baseret på massekultur, eu mv. Ikke om men bør motionere mere, se sig bedre for i trafikken mv. Absolut intet i vejen med god OBS.

 2. Af Finn Larsen

  -

  Alt sammen en simpel konsekvens af at vi bliver flere og flere mennesker på denne klode hvis gøren og laden påvirker hinandens liv.

 3. Af jørgen mikkelsen

  -

  Nu da staten via tvangsdigitalisering og et væld af IT-skandaler osv. er ved at afskaffe borgernes privatliv, kan man godt få lyst til at sige til staten “bland dig dog uden om”. Men da staten/nomenklaturaen er ramt af døvhed, blindhed og arrogant bedreviden, vil der næppe blive taget notits af dem, om så alle danskere bad den politiske “elite” om at opføre sig ordentligt.

 4. Af Niels Larsen

  -

  Pengene til diverse oplysningskampanger er overvejende spildte, tror jeg.

  Jeg har da aldrig ladet mig påvirke af dem. Men jeg kan naturligvis også tænke selv og afgøre, hvad der er godt og skidt for mig selv.

 5. Af Niels Larsen

  -

  @ Jørgen Mikkelsen

  Jeg har et effektivt middel til at få tosserne på Borgen til at lytte.

  Det skal påpeges, at det ikke er helt lovligt her til lands.

  Men stirrer de ned i et bøsseløb, så er de nok til at bringe til fornuft. 🙂

 6. Af jørgen mikkelsen

  -

  Nu da staten via tvangsdigitalisering og et væld af IT-skandaler osv. er ved at afskaffe borgernes privatliv, kan man godt få lyst til at sige til staten “bland dig dog uden om”. Men da staten/nomenklaturaen er ramt af døvhed, blindhed og arrogant bedreviden, vil der næppe blive taget notits af det, om så alle danskere bad den politiske “elite” om at opføre sig ordentligt. Se hvordan man nu har udleveret 400 soldaters data til kredse med forbindelse til IS-IS, ligesom patienters og bankkunders private data gang på gang kastes i grams til næsten hvemsomhelst via lovsjusk og administrativ slendrian.

 7. Af ole andersen

  -

  På de sociale medier kan der (endnu) diskuteres ret frit, og der kan siges for og imod så der opnås en vis balance. Men når DR eller politiken sender sine manipulerende kampagner ind i de danske hjem, er der kun svage muligheder for modsigelse. DR kan påstå hvad som helst, og de sagesløse lyttere kan sluge det råt eller lade være, men selv de vildeste påstande kan ikke korrigeres. Og et af resultaterne af de manglende debatmuligheder med disse hjernevaskende propagandaforetagender er at Danmark er på vej mod svenske og totalitære tilstande, hvor systemet bliver mere og mere formynderisk og anmassende. Vi kan snart intet foretage os, uden at diverse politikere og bureaukratier blander sig nævenyttigt.

 8. Af Uwe Rasmussen

  -

  Men meningen med Facebook er jo netop at folk kan diskutere et emne sammen. Det er en kommunikations-platform som tillader demokratisk kommunikation hvor alle kan være med. I stedet for at journalister og meningsdannere skal have monopol på den offentlige debat.

 9. Af Jakob Rasmussen

  -

  Dette blogindlæg er et skud i foden.

  For du blander dig jo netop selv i, hvad andre “bør”, når du skriver, at de “bør” blande sig uden om. Du er med andre ord selv en moralist, der blander dig i, hvad andre moralister bør blande sig i.

  “Hvorfor dog ende som verdenshistoriens første generation af hvide mænd, der identificerer sig selv som tabere?”, skriver Tom Jensen.

  Tom Jensen burde vide bedre.

  For han burde vide, at unge amerikanere – uanset hudfarve! – gennemsnitligt set kan regne med, at fattigere, end deres forældre var.

  Jeg ved ikke, om danske unge kan forvente, at blive fattigere, end deres forældre og bedsteforældre var, men det er et faktum, at unge amerikanere gennemsnitligt set bliver fattigere, end deres forældre var.

  Det gælder også unge briter:

  Uddrag fra “Young people will be poorer than their parents at every stage of life, IFS finds” af Zlata Rodionova, Independent, Torsdag 19. november 2015:

  ““Even with these increases in average wealth, working-age households are at risk of being less wealthy at each age than those born a decade earlier,” said Dave Innes, a Research Economist at the IFS.”

 10. Af Ole H.

  -

  Jakob Rasmussen
  Er du blot dummere end gennemsnittet. Eller er det med vilje du virker sådan?

 11. Af georg christensen

  -

  Kloge ord blot. Hvordan blander individet sig udenom, når magtbegærdets struktur forlængst er lagt?. Med fredelig protest, her er vi enige, så dit udsagn som lyder “Bland dig udenom” er et udtryk for overophedet magtbegær. Mit udsagn ville være: Bland dig , lær at forstå og vær med i LIVET. Dit derimod udtrykker kun Dødetilstanden , hvor livet blev borte. Bland dig overalt hvor muligheden er tilstede, vil være mit udsagn.

  NB: Er dit rigtigt eller er mit rigtigt?. Lad grundlovs retten bestemme.

  Hilsen til Berlinske og jeres provokationer, jeg nyder dem, kun så længe de er gratis. Om “I” er røde,hvide,gule eller måske blå, er ligegyltig. Hovedsagen er , at “I” tør gå på “Konfrontations kursen” med og imod det etablerede.

 12. Af Maria Due

  -

  Som jeg plejer at sige: aldrig har så mange været individuelle på samme måde. Og er de det ikke, skal medierne nok fortælle dem, hvad “danskerne” tror, mener og gør.

  Der har flere gange været optræk til, at jeg blev brændt som heks, og verbalt sker det ofte. Hvad ligner det for eksempel, at jeg ikke har haft fjernsyn siden først i nullerne og aldrig har set eller hørt om de pseudoberømtheder, der flokkes i den institution, som jeg betaler tvangslicens til. Jeg følger for skams skyld med i Deadlines tomgang og politiske korrekthed, men hopper gerne en masse over. Jeg så også Susanne Biers kriminalserie og den svenske om arvingerne på Åland og kunne lide dem begge, men ellers gider jeg sjældent bruge min pc som tv.

  Når mine aviser fortæller, hvad “danskerne” mener og især om s X-factor, og melodi grandprix, længes jeg tilbage til dengang, man kunne følge Wimbledon uden at være der, og der var tennisstjerner, som var noget ganske andet end nutidens dødkedelige slagrobotter. Opera kunne jeg godt tænke mig en gang imellem og gedigne – fx engelske haveprogrammer, som handler om andre end Søren Ryge og hans venner.. Jeg ser gerne brødrene Price for hyggens skyld, de virker så kikset normale og som lynafledere på en træls dag, og det samme gør Camilla Plum.

  Men fri mig for hende med andemaden, som sikkert også giver prins Henrik gåsehud, når hun smasker alting sammen hulter til bulter for at demonstrere sin frisindethed, og Anders Agger kalder hende for en verdensborger. I DR tæller den slags hundrede gange mere end alt andet. Bare grabse til sig og vælte det hele sammen uden pli, det er rigtig dårlig smag.

  Jeg har aldrig haft kaffemaskine og en stor røremaskine, for det har jeg ikke brug for, kaffe laves på en cafetiere som stempelkaffe, og det er nemt og billigt, når man køber kanden hos Amazon. Jeg har tre kander men ikke smartphone, fordi jeg heller ikke har brug for sådan en, og min mobil har hemmeligt nummer, da jeg bestemt nægter altid at stå til disposition. Som halvdelen af befolkningen insisterer jeg helt idiotisk på at beholde min fastnettelefon, fordi den er mere ergonomisk, og jeg ikke kan høre den, hvis dørene er lukkede til det rum, hvor den hænger og er en museumsgenstand med flot design fra Kirks fabrikker. Bedre er det ikke gjort hverken før eller siden..

  Og så er der det med mine biler, som jeg bare elsker og dårligt nænner at give slip på. Da en af mine tidligere venner igennem nogle år havde under holdt sig med sine idelige udskiftninger af biler og undervejs flere gange havde ymtet noget om, at det vist var langt over tiden, hvor jeg skulle have gjort det samme, hensatte jeg ham i så stort raseri, at han skrev flere e-mails til mig, der var lange som et ondt år og handlede om at være født fattig og opvokset som kommunist og SF’er.. Årsagen var den, at jeg havde svaret ham, at jeg ikke behøvede at skifte bil hvert år, for jeg synes, at det er smart med en gammel much-loved spand, og at folk god ved, at jeg har råd til at købe mig en ny. Den frihed undte han mig ikke. Desuden var der jo det med kartoffelkuren, hvor han (økonom og ansat i Bruxelles) røg ind i en af tilværelsens mere brutale sider for en forhenværende kommunist og SF’er med høj løn og endnu større lånebehov.

  Så herfra kommer ingen medynk til alle jer, der minder mig om en meget gammel valgpropagandafilm for det forlængst hedengangne parti De Uafhængige. Den viste en masse mennesker, som anført af en pædagog gik og holdt i det samme tov, som det dengang var moderne, at institutionsbørn gjorde det, når de var ude at gå.Den film gjorde et voldsomt indtryk på min far og mig. 🙂

 13. Af Teddy-Bjørn Olsen --tegner

  -

  “Så bland jer dog udenom ” ! — Alex Arntsen – DF –Er blevet anmeldt for AT: Sige AT: Hvad der er endnu værre end muslimer ! –ER konvertitter !—Han sagde jo bare, hvad der er “den rene sandhed” ! –Når en blå-øjet dansk 21årig dansk kvinde er blevet islamist ! –Så falder hammeren omgående ! –Vi SKAMMER os over hende ! –Så er det sagt ! Vikinger er ikke til, at spøge med !–Og der er selvsagt naive folk ! –(væmlig-boérere og off. evigheds-ansatte ) –Der har trådt os over tæérene ! –Politiet skal ingen være bange for ! –De er selv vikinger –og vores venner !

 14. Af bent hansen

  -

  På mange blogs, og på nabobloggene til denne, fungerer filter-redigeringen helt skørt? Hvad i alverden er meningen?

 15. Af bent hansen

  -

  Vil iøvrigt foreslå nogle debatter om Fehmernbroen, boligpolitikken, indvandringens udgifter og konsekvenser, familiepolitikken, købet af nye kampfly, sundhedsvæsnets nedtur og demokratiets smuldren m.m. Emner der er vigtige, men som forsømmes.

 16. Af anders nielsen

  -

  Igen og igen, netop når debatterne begynder at blive interessante, slår filtret til og hindrer yderligere debat. Det er virkelig irriterende.

 17. Af anders nielsen

  -

  Nogle skandaler fortsætter og vokser i årevis, fordi mange medier ikke tager de menige danske borgere alvorligt. Ytringsfriheden undertrykkes, til skade for befolkningen.

 18. Af j nielsen

  -

  “Aldrig har vi blandet os så meget i hinandens liv.”

  Det synes jeg er godt set.

  Argumentet er hele tiden, nu har vi blandet os i det ene, derfor kan vi også blande os i det andet, det tredje, og så videre. Totalt grænse- og respektløst. Ingen tiltros evne til at tage vare på egen tilværelse. En nation af busybodies. Ikke ligefrem noget at prale af.

 19. Af Poul Gottlieb Jacobsen

  -

  Ja I stakkels Danskere lever i et totalt Stats styret land, hvor DDR kommer til minde. Den Danske Republik. Hvor trist at I slet ikke kan se at I ikke har megen FRIHED tilbage.

  Laes Hvordan jeg fandt frihed, i en ufri (Danmark) verden. Af en hr Brown. Straalende bog som alle danskere skulle laese, saa I stopper med jeres loeftede pejefinger til alle og een som ikke opfoere sig som jer, eller som STATEN har fortalt jer I skal opfoere jer.

  Ja godt man ikke skal bo der mere, og det er trist som STATS styret I alle er blevet, eller som min tidligere forlovede i DK, skrev for nogle maaneder siden: meget har forandret sig siden Du rejste i 1971. Ja det kan man nok sige, FRIHEDEN forsvandt, og svineriet overalt hvor mange danskere moedes er ubeskriveligt. Sproget er blevet totalt forfladet, og jeres opfoersel minder mere om DDR end vores gode gamle Danmark. Dronningen bevare Danmark/PGJ

Kommentarer er lukket.