Kan Haarder, Jelved og Lykketoft lede landet?

Af Bent Winther 23

Når danske kvinder og mænd nærmer sig de 70, er de fleste – også politikere – gået på pension. I USA stiller de op til det måske hårdeste job i hele verden – posten som USAs præsident. Og det er vel at mærke en post, som de forventes at kunne udfylde de næste otte år med genvalg efter fire. Demokraternes Hillary Clinton fylder 69 i næste måned, Republikanernes Donald Trump er 71, og Hillarys nærmeste rival i primærvalget, Bernie Sanders, er 75 år gammel. Tid til forandring er blevet til tid til erfaring.
Er vi i Danmark ved at etablere et ungdoms­demokrati, hvor vi sværmer for dem, der er under 40, og kasserer dem, der er over 60?
Forskellen mellem USA og Europa er i hvert fald lige nu slående. Og i forhold til Danmark er opfattelsen af de folkevalgtes alder og livserfaring som nat og dag. Prøv blot ved enkelt tankeeksperiment at forestille dig en valgkamp, hvor Bertel Haarder (72 år), Marianne Jelved (73 år), Pia Kjærsgaard (69 år), Holger K. Nielsen (66 år) og Mogens Lykketoft (70 år) kæmpede om landets øverste poster. Nej, vel? Hver især kunne de formentlig gøre det glimrende, men vælgerne opfatter dem desværre som »over the hill«. Gennemsnitsalderen for medlemmer af Folketinget var 45 år ved det seneste valg. Statsminister Lars Løkke Rasmussen er 52 år, S-formand Mette Frederiksen 39 og Kristian Thulesen Dahl 44. Skatteminister Karsten Lauritzen er 32 år, og SFs gruppeformand Jakob Mark er 24. Og det yngste medlem af Folketinget valgt ind i 2015 for Dansk Folkeparti er Tilde Bork, 21 år gammel.
Fordelen ved de unge – eller yngre – danske toppolitikere er, at vi sjældent i Danmark behøver at diskutere deres helbred eller blive bekymrede over en lungebetændelse, sådan som det lige nu sker i den amerikanske valgkamp. Ulempen er, at de danske politikere, når det drejer sig om at være forbilleder for den aktive befolkning, signalerer, at man er pensionsmoden og parat til en retrætepost, når man har nået første halvdel af 60erne. Hvis aldersdiskrimination er et problem på det danske arbejdsmarked, så gør Folketinget og partierne det ikke nemmere.
Dertil kommer, at mange danske politikere sjældent har bedrevet meget andet i deres liv end politik. De har slået deres folder i de politiske ungdomsorganisationer, har imens taget en videregående uddannelse – gerne Statskundskab – og måske endda arbejdet som studentermedhjælper i et af partierne. Det betyder, at mange af dem er kommet i Folketinget, byråd eller regionsråd som ret unge. Og i en alder af 45 år har de allerede 20 års politisk erfaring eller mere. Som Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, for nylig sagde i et interview med Berlingske, så bliver man mere seriøs, hvis man som minister ikke kun har betalt B-skat og været på SU. Til gengæld er der plads til et rigt arbejdsliv bagefter, hvis man når højdepunktet som 45-50-årig. Se bare på de seneste to statsministre i Danmark.

23 kommentarer RSS

 1. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen --tegner

  -

  “GLEM DET ” ! __Bent Winther !—-Hverken Haarder –og da slet-ikke Jelved –Og da overhovedet slet-ikke Soc. dem. Mogens Lykketoft ! –Skal lede vores land ” !!! –Vi siger ligesom “katten” ! –VI-danskere- er vores egne ! –OG Vi kæmper indædt for AT: Komme af med de levebrøds-politikere –der har forpestet vores tilværelse i så mange år AT: Vi er flyttet væk fra landet !—NIX-NEJ ! –Hvis vi overhovedet skal have politikere til AT : lede vores land ! –SÅ skal det absolut IKKE være –nogen af dem ! –SÅ ! –Hvorfor ikke få “et forretnings-ministerium ” –MED folk, der har prøvet AT: Drive det til noget i tilværelsen ! –Og ikke den flok –“Slatne –levebrødes-beregnende røde –nok-sagter “

 2. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen --tegner

  -

  NEJ ! –Glem det noget så dybt og inderligt !

 3. Af J. Hanse n

  -

  Jo.
  Det kan de nok.
  Bedre end den bande slyngler som nu leder landet.

 4. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Skulle oldinge, som f.eks. Lykketoft og Elleman, regere Danmark?

  Det er kun I døende, totalitære systemer, som f.eks. Sovjetunionen – og de andre kommunistiske diktaturer – at rystende oldinge, der kun har deres snarlige død at se frem til, sidder tungt på magten.

  Ungdomsfiksering er ofte til grin, og erfaring er bestemt afgørende vigtigt i politik, men det er også en fejl, hvis man bilder sig ind, at “erfarne politkere” altid er det bedste valg.

  For erfaringsbelastede politkere tror alt for ofte at historien gentager sig – og derfor reagerer de på en måde, der genopliver konflikter, der i realiteten for længst er afsluttet.

  Her tænker jeg især på den fuldstændigt unødvendige genoplivning af den kolde krig med Rusland, hvilket har genstartet atomoprustningskapløbet – selvom systemskampen mod sovjetkommunismen for længst er vundet…

 5. Af poul hansen

  -

  Man kan da ikke putte folk i skuffer, alene ud fra deres alder. Der er unge der intet fatter fordi deres viden er minimal, eller fordi de er blevet hjernevasket i folkeskolen og gymnasiet. Der er 30-årige der allerede er gået åndeligt i stå. Der er nogle der allerede som 40-50 årige har ødelagt deres forstand med alkohol og hash mv. Der er 50- 60-70 årige der er senile. Og så er der alle dem i alle aldersklasser der har en ringe intelligens eller som er uden etik og moral. Men der er også 25årige og 80årige der er vidende og knivskarpe og har en civiliseret etik.

  At vores valglove er forældede og at sammensætningen af folketinget har været helt skæv i de sidste 30-40 år, fremgår af at Danmark i det samme tidsrum er gået fra at være blandt de bedste lande i verden, til nu at være næsten lige så tæt på afgrunden som Sverige. Og i sammenligning med Schweitz som vi lignede i 1970, er vi gået meget tilbage. Dagens Danmark er et samfund der for hver dag bliver ringere og mere utrygt og ufrit at leve i.

  Det vil være en god idé at se snaphanens THE CALAIS JUNGLE – CAMP OF SAINTS og BREAK EUROPE/merkels migrant crisis… hvis man vil vide mere om hvordan uduelige politikere, unge eller gamle, kan undergrave landes økonomi, velfærd, sikkerhed, fred og civilisation.

 6. Af Svend Jensen

  -

  Mange problemer kunne undgås, hvis man i Danmark indførte et analogt system til det amerikanske system for valg af præsidenter.
  Ingen MF’ere kan vælges til mere end 2 valgperioder; altså 8 år maksimum.
  Så undgår vi også delvist de fremvoksende familiedynastier, som er en udemokratisk pestilens.
  SF har vistnok noget der ligner.

 7. Af Finn Larsen

  -

  Op med humøret borgerlige

  Jeres far har fundet en ny yngre dame som hedder Mette. I skal flytte sammen med Mette og hendes børn og far siger at det bliver smadder hyggeligt. OK nogle af Jer skal dele værelse med hinanden eller med en af Mettes børn men far har vurderet at I er næsten helt ens og kommer til at snakke rigtig godt sammen, så lad nu være med at gå i panik og tænke på at flytte hjemmefra.

 8. Af Erik Larsen

  -

  Jeg er temmelig meget uenig i at folk med erfaring ikke skulle være de bedste vi kunne have til at regere vores land – i dag.
  De unge der er i folketinget har – flere ikke overhovedet været i store jobs – flere slet ikke viden om historien, Danmark, m.m.
  Nej, Danmark skulle have folk som f.eks. Asger Aamund og andre der har både erhvervserfaring og meget andet. Men de gider selvfølgelig ikke at sidde og debattere med umuliusser som Morten Østergård, Uffe Elbæk, Mette F. og de små piger fra Enhedslisten samt nu Løkke og Pind, der jo næsten er blevet værre endnu.
  Jeg er ked af det, men de unge har ikke overblik over noget i dag. Det må være deres 68-forældre/bedsteforældre og medierne/skolernes indoktrinering i den “kultur-korrekte” vej. Det bliver svært – nok umuligt – for vore børnebørn fremover.

 9. Af Erik Larsen

  -

  det er så trist , hvis man ikke får lov til at sige sin mening – så måske kan I eller filtret ikke lide mine meninger? Please tell me.

 10. Af Erik Larsen

  -

  det er så trist , hvis man ikke får lov til at sige sin mening – så måske kan I eller filtret ikke lide mine meninger? Please tell me.!

 11. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen --tegner

  -

  “galgenhumor ” ! Finn Larsen ! –Ja ! De “klodser” ! –Godt i det –curlinge-forældrene ! –Hvis de så bare selv ville betale for deres ulykker !

 12. Af Kim P Olsen

  -

  Ingen af dem – men det har intet med alderen at gøre 🙂

 13. Af R. Harald Kristiansen

  -

  Når man hører Joakim B Olsen udtrykke sig, bliver man så glad for de 4 ældre politikere, der bliver nævnt af blogforfatter.

  Danmark er mulighedernes land, når em mand som J.B.Olsen kan komme i Folketinget.

 14. Af jørgen mikkelsen

  -

  Kan haarder, jelved og lykketoft styre landet? Ja, de vil kunne styre ligesom de tre søofficerer i Titanic’s styrehus. De styrede og styrede, lige til Titanic ramte isbjerget.
  Men mon ikke løkke kan klare at sænke Titanic-Danmark helt uden hjælp fra andre politikere.

 15. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt apropos – Kan Haarder, Jelved og Lykketoft lede landet? Svar – JA, enhver “klaphat” kan lede landet! Feks det danske domstolysstem er baseret på domsmænd, som er et repræsentativt udsnit af den danske befolkning. Så hvorfor ikke også bruge domsmænd som ministre? De skal jo blot udføre – under kyndig vejledning – hvad Folketinget befaler dem at udføre i jobbet!

 16. Af Niels Jensen

  -

  Jeg syntes godt vi her i Danmark kan indføre President styre.
  Så kunne vi også komme af med di snyltere der har privilegier ud over alle grænser.
  Samtidig kan vi afskaffe det diskrimerene valgretsalder, og indføre at ingen kan side mere end 2eller3 perioder.
  Indføring af konsensus i samme hug er nok at stramme den, men det kan ske på længere sigt.
  Hvis vi så indføre at der et befolkningstal der er ca. 5 millioner, og 79 pladser i folketinget,kan man sige at de 79 der får flest stemmer er valgt, der står jo i grundloven at ingen er forpligtet ud over deres egen overbevisning.
  Mvh. Niels

 17. Af Niels Jensen

  -

  Jeg syntes godt vi her i Danmark kan indføre President styre.
  Så kunne vi også komme af med di snyltere der har privilegier ud over alle grænser.
  Samtidig kan vi afskaffe det diskrimerene valgretsalder, og indføre at ingen kan side mere end 2eller3 perioder.
  Indføring af konsensus i samme hug er nok at stramme den, men det kan ske på længere sigt.
  Hvis vi så indføre at der et befolkningstal der er ca. 5 millioner, og 179 pladser i folketinget,kan man sige at de 179 der får flest stemmer er valgt, der står jo i grundloven at ingen er forpligtet ud over deres egen overbevisning.
  Mvh. Niels

 18. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen --tegner

  -

  Appropos ! –Situationen vi har idag i Danmark ! —KAN sammenlignes med “SVIGERSØNNEN fra helvedet ! –Han smed bare “slæverne ind ” –Overtog den naive forelskede datters –personlighed ! —ødelagde hele fam.–og til-sidst overtog hele firmaét !—–Det er sagen i en nøddeskal ! –Ha kom fra slummet –og åd os-allesammen med den specielle psykopatiske afstumpet-hed, der altid præger folk –fra under-Danmark !—Her står vi i DK-idag –med “håret i postkassen ” !

 19. Af P Christensen

  -

  Det værste ved “politikere” som fx Donald Tramp er, at han aldrig har haft hænderne oppe af lommen.
  På samme vis har fx. LAs erhvervsordfører, JBO, aldrig har sat sine ben i erhvervslivet.
  I det hele taget er alt for mange politiske forsamlinger ikke repræsentative
  for de befolkninger, de ellers skulle repræsentere.
  Det gælder både uddannelse, erhverv, økonomi, job, bolig osv
  De rammes aldrig selv af (de negative) konsekvenser af deres førte politik.

 20. Af Erik Larsen

  -

  Danmark er så absolut ikke et DEMOKRATISK land mere.
  Så længe man lader få personer styre alt i landet udenom – Udenom – befolkningen – så er alt jo lig med DDR, Sovjet, Tyskland m.m. før i tiden.
  EEN enkelt folkeafstemning om EU vedr. politi har vi haft. Og den viste drønende mistillid til EU og et NEJ. Hvad er der så sket? INTET.
  Andre afstemninger kunne man ikke drømme om at give os borgere.
  Det kunne være grænsekontrol, antal indvandrere om året, asylansøgere, politi, militær, og meget mere – men nej, det vil ikke ske.
  Og en grundlov, et EU “tilsagn” fra 1972!!!!! Hvor mange har overhovedet kunne stemme dengang – hvormange? alle der er født efter 1954 HAR IKKE KUNNET GIVE DERES MENING OM vi overhovedet skal være under Merkel og EU. Oprør?? Nej, de unge SNORKSOVER og tænker bare “det går sgu’ nok!! De vågner ikke. Hvorfor?
  De mange politiske håbløse partier, mediernes ufattelige venstresnoede attityde m.m. Om ganske få år er Danmark væk , hvis ikke………… Og jeg tror ikke at Holger Danske vågner igen.

 21. Af Bjørn Sørensen

  -

  Er det Barak Obama eller det Militær-industrielle Komplex som har genoplivet den kolde krig.

  Er det grønskollingen Obama som bliver vejledt af de gamle sabelraslere?

  Når man giver grønskollinger magt, er det så fordi man ved at de gør hvad der bliver sagt, eller er det fordi man ved at de vil følge den slagne vej fordi de ikke har erfaring til at gøre andet?

 22. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen --tegner

  -

  “Svigersønnen fra helvedet er ” ! –masse-migrationen fra Mellem-østen !—–DF er pludselig vågnet op ! –MEN det kniber med “ansvars-følelsen ” stadigvæk !—Thulesen Dahl –kan lige-så-godt være statsminister som enhver-anden ! –Ihvertfald er Mette Frederiksen soc.dem –den værste kandidat !

 23. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen --tegner

  -

  ” Sauver Notre Planete ” : Red vores klode ! –Gør ligesom i dyreavls-verdenen ! –NEMLIG Sortér “han-menneske-fostrene fra (inden de bliver født ) ” –DET vil redde vores klode ! (bare rolig ! de smukkeste –de klogeste –de sundeste han-menneske-fostre er forlængst gemt i sædbankerne –ligesom i dyrenes verden !–Så er der håb for menneske-heden ! –Hvis ikke det sker ! JA ! –Så kan vi se undergangen imøde –meget – meget snart !

Kommentarer er lukket.