Sexchikane og den daglige måling af fallos

Af Bent Winther 15

De voksnes shitstorme er ofte ikke meget bedre. Så egentligt burde ingen blive overrasket over den bizarre ungdomskultur, der udspiller sig i visse facebook-grupper. Her “roaster” man hinanden og især pigerne bliver ristet af flere hundrede jævnaldrende teenagere – en art massetilsvining, hvor det gælder om at finde på det værste, man kan sige om et andet menneske. Og helst kredsende under bæltestedet. Blot et enkelt sprogblomst fra en ung charmør – en af de lidt pænere endda for at skåne enkelte lidt sartere læsere: “Du ligner seriøst indersiden af et røvhul.“ Sådan. Af sted med den, så kan hun lære det.

Flere end 100 vildt fremmede – hovedsageligt unge fyre – sendte dybt krænkende beskeder til den 19-årige Cecilie, som man kunne læse i Berlingske i denne uge. Og fænomenet “roasting” breder sig tilsyneladende som kattevideoer på en grå og kedelig onsdag. Hvorfor? Jo, de unge fyre måler fallos, når de rister pigerne, forklarer ekstern lektor Helle Rabøl Hansen. De konkurrerer om, hvem der har mest magt over pigerne, kvinderne, tøserne, luderne, eller hvad de kalder dem.

Og udtrykt på den måde, er det jo en disciplin, de fleste mænd kan forholde os til. Den udøves dagligt, gennem hele livet og formentlig over alt på kloden af det mandlige køn. Spørg bare i bilbranchen. Hvis er størst? Hvem er stærkest og hvem vinder? Der er grund til at forfærdes over de unges sproglige overfald og ekstreme mobning af andre, men forundret bør man ikke blive, for risteriet er på ingen måde noget, de har fra fremmede. De sociale medier er hovedcentral for daglig chikane og måling af ufatteligt mange fallosser. Unge og gamle har for længst kastet sig ud i disciplinen og gjort debattråde og kommentarer til en kloak af tilsvining og fornærmelser. Oftest handler det grundlæggende om magt. Og ofte handler det også om magt over det kvindelige køn.

En shitstorm er magtudøvelse på flere plan. Den harmløse og måske ligefrem sunde udspiller sig, når tusinder kaster sig over Nykredit, fordi de hæver taksterne på realkreditlån. Det gør dem forhåbentligt klogere at kunderne reagerer og tvinger dem til at forklare sig. Eller når DSB får en på hatten over en lidt utidig og svulstig reklamekampagne med X-factordommer Thomas Blachman, mens togene kører som vinden blæser og bladene falder.

Den anden type af social mediemagt er langt værre og langt mere destruktiv. Når man med ekstreme grovheder, trusler og seksuel intimidering, kan tvinge mennesker, der ytrer sig, til at klappe i, er det naturligvis med til at undergrave den frie debat, men det skaber også en forråelse, som får endnu flere til at holde sig væk. Der er i dag kvindelige danske politikere, der lægger store bånd på sig selv, når de ytrer sig ikke mindst om kønspolitiske emner. De overvejer en ekstra gang, om det nu også er prisen værd. Og svaret er ofte nej. For offeret er magtudøvelsen usynlig. Det nye er, at man – og det er oftest mænd – kan sidde hjemme i sin kælder efter midnat, anonymt og med en bajer inden for rækkevidde og praktisere sin nedgørende magt. Når der er mange nok, der gør det, er midlet ekstremt potent.

Seksuel chikane er, uanset hvordan man vender og drejer det, et illegitimt forsøg på at udøve indflydelse på andre. Både når det er unge fyre der »roaster« på Facebook, når de pifter og råber efter unge piger på gaden, tager dem på lårene i bussen, eller når ansatte kommenterer deres kvindelige kollegers hår, tøj, udseende eller kønsbestemte væremåde. Og hvornår er det så chikane? Det er endnu mere enkelt: Det er chikane, når nogen føler sig chikaneret. Punktum. Vi bestemmer selv, hvem vi ønsker at lukke ind i det mest intime rum. Og alle andre skal bare holde sig ude, hvis de ikke er inviteret. Det bør ikke være så svært, men kan selvfølgelig være det, når man bliver ristet på langdistancen af ukendte fjender, som man ikke vidste, at man havde.

Hvis den seksuelle chikane er i vækst, som meget tyder på, er det så et kulturelt næsten socioøkonomisk fænomen, der relaterer stil til »blue-collar« industriens farvel til den patriarkalske forsørger. Handler det om, at mænd og drenge føler sig truede. Af dygtigere piger i skolen, af kvinder, der overhaler dem på i uddannelsessystemet og på karrierestigen. I så fald er det et sørgerligt fænomen, som kun lige er begyndt at vise sig. Og det eneste der hjælper er opdragelse. I mange år er politisk korrekthed blevet lagt for had, fordi det havde en tendens til at lukke for vigtige politiske debatter. Når det gælder køn og omgangstonen mellem kvinder og mænd, unge som gamle, kunne man sagtens savne lidt mere korrekthed. Den anden mulighed er, at de unge fyre blot ikke har lært at styre deres udtryksformer og behov for at måle fallos.

15 kommentarer RSS

 1. Af Helge Nørager

  -

  Kilde Berlinske
  “En kvindelig advokat fortæller på baggrund af Berlingskes undersøgelse om sine oplevelser med sexisme på et større advokatkontor. Hun ønsker ikke at stå åbent frem, men Berlingske kender hendes identitet;
  »Humoren på et stort advokatkontor er grov og barsk som på et mekanikerværksted. Eneste forskel er, at der ikke hænger plakater af nøgne kvinder på væggen. Jeg har oplevet midaldrende, højt indtjenende partnere gå ind på hinandens kontorer og sende sjofle mails fra kollegaens computer rundt i afdelingen – også til kvinderne – med fotos af dyresex eller kvinder, der lægger en lort på en mand, hvilket han så tænder på. Jeg var chokeret!”

  Der skrives.
  ” Og svaret er ofte nej. For offeret er magtudøvelsen usynlig. Det nye er, at man – og det er oftest mænd – kan sidde hjemme i sin kælder efter midnat, anonymt og med en bajer inden for rækkevidde og praktisere sin nedgørende magt. Når der er mange nok, der gør det, er midlet ekstremt potent.”

  Måske ikke helt sandt, måske de er “pæne” borgerlige mennesker som har rigeligt tid i deres chefstillinger til at forpeste livet for andre ?.

  Generaliseringer som “oftest mænd – kan sidde hjemme i sin kælder efter midnat, anonymt og med en bajer inden for rækkevidde “, er vist mest udtryk for blogskribents fordomme, ikke den virkelige verden.
  Hvilket forhindrer et sandt billede af problem, for kældermænd er jo lette at genkende, og dem har vi sørme ingen af i omgangskreds osv.
  Problem findes vist i alle sociale lag, samt udøves også af det svage køn, hvilket bør indses hvis fænomen skal debatteres.

 2. Af j b

  -

  https://www.youtube.com/watch?v=x64cy3Bcr98

 3. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Enig i stort set det hele, bortset fra formuleringen; “Det er chikane, når nogen føler sig chikaneret. Punktum.”

  For nogle føler jo – med streg under føler -, at de bliver chikaneret – eller krænket -, bare fordi de bliver modsagt eller kritiseret. De er ikke i stand til at skelne mellem grundløs tilsvining og argumentbaseret værdikamp, og vil forhindre modsigelse eller kritik med censur.

 4. Af Jan jensen

  -

  Det moderne menneske er en svagpisser som begynder at tude med det samme nogen prikker til det. Lær jeres børn at stå op imod tilværelsens hårdheder, så skal de nok klare sig.

 5. Af karsten lundgaard

  -

  Hvorfor kan nør ager sætte indlæg på, men vi andre ikke??

 6. Af karsten lundgaard

  -

  Hvorfor manipuleres der så flittigt med debatten på denne og på støvrings blog?

 7. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt nu tredje blog om sexchikane og fjæsbook barnlig opførsel. Er det virkelig så svært – for bloggere – at finde lidt mere almene dagsaktuelle emner at behandle på en blog? 🙁

 8. Af karsten lundgaard

  -

  Syv kommentarer til nu er ikke mange. Forklaringen er vel dels træthed overfor at der spekuleres i emnet, og dels at filtret blokerer alle kritiske eller politisk ukorrekte tekster. Ytringsfriheden? Den blæser de “korrekte” på!

 9. Af Bodil Dinges

  -

  It goes both ways. Jeg har 4 boern, to drenge, 33 og 35, to piger, 25 og 27 , og kender en masse af deres venner og ser en masse hvad de poster paa internettet. De allerfleste er utolige soede og hensynsfulde, og har rigtig sunde humoristisk sans, hvilket inkluderer indersiden af roevhuller m.m.
  https://www.youtube.com/watch?v=_GGwfGSHJCY

 10. Af gregers nielsen

  -

  Dem der ikke kan klare tonen på arbejdspladserne som den har været i tusinder af år burde måske tænke over at finde sig noget andet at beskæftige sig med. Blot fordi arbejdspladser pludselig bliver indvaderet af en ny type medarbejdere ansat ved hjælp af kvotesystemer og andre kunstige hjælpemidler kan man vel ikke forlange af de medarbejdere der har knoklet i generationer på arbejdsmarkedet pludselig skal lægge tonen om for at please de nye sarte sjæle.
  Desuden viser det sig at begge køn er lige sexistiske jo mere man dykker ned i sagen.
  For nyligt læste jeg at en kvindelig blogger ikke kunne dy sig for at fortælle at hun da også havde kendskab til en mandlige “hunk” på DR der havde en hvis ting på størrelse med en overarm og blev kaldt flæskestegen. Hun kan vel ikke i fremtiden forvente at blive taget mere seriøst i andre debatter end Linse Kessler eller Anni Fønsby.
  Kvinder er ikke en skid bedre end mænd når det gælder nedladende og sexistisk behandling af det modsatte køn på arbejdsmarkedet.

 11. Af gregers nielsen

  -

  Jeg kan på det varmeste være enig med Bodil Dinges. Sagt på nydansk; It goes both ways. Dem der er for sarte, savner enhver sans for humor og er så fandens selvhøjtidlige – burde holde sig langt væk fra sociale medier og arbejdspladser og skynde sig hjem under dynen hos moar.

 12. Af J F

  -

  “…eller når ansatte kommenterer deres kvindelige kollegers hår, tøj, udseende…”

  Hold da op! Det kan kaldes et epokeskift. Og lige i det land med de smukkeste kvinder. 🙁

 13. Af gregers nielsen

  -

  Ja hvad ville Danmark være uden ægte skønheder som kronprinsesse Mary og Caroline Wozniaki..

 14. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen --tegner

  -

  “Man skal jo ikke gøre noget vigtigt på “en mandag ! –vel ! ” –MEN det forekommer mig AT: Chikane ! –I al almindelighed –bliver mere – og mere udbredt ! –I takt med AT: Frustrationerne over “det offentliges –læs politikerne ´s overformynderi overfor den befolkning –som de vitterligt lever fedt af ! –Bliver frækkere –og frækkere ! –DERFOR ! Skal det være slut med levebrøds-politikere –med muslimer, der formérer sig ubegrænset –AT : Give bistands-hjælp til Afrika ! –Og ikke mindst AT : Jage de stakkels ROTTER ! –Og slå dem ihjæl på bestialsk vis ! –DET man istedet for skal gøre ER AT: Forhindre begge parter i AT: Formere sig !!! –For rotternes vedkommende bliver Hr. og fru Rotte (der har en –IQ –der er 3 gange så høj som et gennem-snits-menneske ! ) –JA ! Hold nu fast !–De kan blive til 800 rotter på 1 år !—Så taler vi om en helt anden slags “Chikane” ! –Ikke sandt ?—For muslimernes vedkommende ! Så drejer det sig jo om AT: Blive mange nok ! –SÅ Vikingerne flygter ad H. til !

 15. Af Teddy-Bjørn-Plys Olsen --tegner

  -

  ROTTERNE udviser EMPATI –for arts-fællerne ! –Det kan man ikke beskylde menneskene for !—Når de sidder dér inde på værelset eller nede i kælderen –og skriver forfærdelige ting om andre mennesker –især kvinder !—-De har forlængst skåret den gren over –som de-selv sidder på ! –Der er nemlig ingen, der vil have dem !—-Manglende opdragelse –psykopati ! Eller noget helt tredie !! –NU er Henrik Day Poulsen helt væk fra debatten ! –MEN han fik jo også “det glatte lag ” !

Kommentarer er lukket.